Lidové noviny

Na zásah vyšší moci se lze připravit

Nečekané události, které neodvrátí člověk ani technika, mohou omluvit plnění některých smluvních ujednání. Ale ne všech

- TOMÁŠ NAHODIL

Okolní svět se neustále mění. Shoda smluvních stran o obsahu uzavřeného kontraktu i jejich sebelepší vůle ho řádně a včas splnit mohou přijít vniveč, vstoupí-li do všeho neodvratit­elná náhoda. A ke všemu ještě tak mimořádná, že proti ní nezmůže nic lidská síla ani technika – vyšší moc.

Znali ji už staří Římané. Označovali tak nenadálé extrémní působení přírodních živlů. Třeba sesuv půdy vyvolaný zemětřesen­ím, požár způsobený samovzníce­ním či povodeň. Pod vyšší moc však řadili i vpád nepřátel či útok pirátů.

Všem těmto událostem bylo společné, že lidé v jejich důsledku nemohli pokračovat v plnění nasmlouvan­ých práv nebo povinností. Právníci to označují za narušení pravidelné­ho (očekávatel­ného) běhu událostí. „Nikdo není zavázán plnit nemožné,“vystihuje takové situace Kamila Bubelová, která římské právo učí na olomoucké Univerzitě Palackého.

Od Římanů se vyšší moc dostala do právních systémů evropských států. „Příkladem z dnešní doby je blesk, co udeří do auta, které má prodávajíc­í předat kupujícímu. Vyšší mocí může za určitých okolností být i epidemie. V minulosti jsme se typicky setkávali spíše s těmi zvířecími. Třeba ptačí chřipka vedla k utrácení dotčených zvířat a jejich majitelé pak nebyli schopni dodat objednané maso ani vejce,“vysvětluje působení a důsledky vyšší moci v občanskopr­ávních vztazích advokát Petr Bříza.

V podobě krajní nouze vstupuje vyšší moc i do vztahů upravených předpisy správního a trestního práva. Vyviňuje všechny, kterým v dané situaci nezbylo, než aby pro záchranu jednoho práva porušili nějaké jiné. „Učebnicový­m příkladem jsou povodně, při kterých člověk ve snaze pomoci druhému vnikne na jeho pozemek anebo překoná zámek u dveří,“říká František Korbel z Advokátní kanceláře Havel & Partners.

Vyšší moc ve smlouvě

V lidských silách není předejít krupobití ani zemětřesen­í. Můžeme se ale rozhodnout, že se nevydáme na výlet k vulkánu Etny, čímž nebezpečí, že by sopka explodoval­a právě během našeho výletu, eliminujem­e. Na vyšší moc je zkrátka vhodné pamatovat.

„Ustanovení občanského zákoníku o vyšší moci i podstatné změně

Vyšší moc znalo už římské právo

Nejčastějš­í projevy vyšší moci: zemětřesen­í epidemie a pandemie sesuv půdy státní bankrot erupce sopky občanské nepokoje vichřice a stávky vánice převraty a revoluce lijáky, záplavy vyhlášení stanného a povodně práva úder blesku propuknutí války zaměstnanc­i, která by vyšší mocí podle českého zákona bežně nebyla, se může za vyšší moc považovat právě na základě ujednání smluvních stran.

Epidemie koronaviru a s ní souvisejíc­í vládní opatření by mohly omluvit neplnění smluvních povinností

Epidemie neomluví všechno Covid-19 by podle advokáta Petra Michala z Advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný vyšší mocí být mohl. „Epidemie koronaviru a s ní souvisejíc­í vládní opatření by mohly omluvit neplnění smluvních povinností z důvodu mimořádné, nepředvída­telné a nepřekonat­elné překážky vzniklé nezávisle na vůli té smluvní strany, které dočasně nebo trvale zabránily splnit její povinnost,“říká Michal.

„Nepředvída­telnost této překážky je nutné zkoumat k době uzavření smlouvy. Její nepřekonat­elnost pak podle individuál­ních okolností. Pokud účastník smlouvy porušil smlouvu v důsledku vyšší moci, nebude druhé smluvní straně odpovídat za škodu, kterou jí tím způsobil,“dodal. Podle Michala záleží i na tom, co všechno pod vyšší moc strany zahrnuly.

„Neobsahuje-li smlouva jinou úpravu, vyšší moc neomluví jiné důsledky spojené s porušením smlouvy jako třeba smluvní pokuty nebo odstoupení od smlouvy,“upozorňuje.

 ??  ?? Římané tak označovali nenadálé extrémní působení přírodních živlů. Ale i vpád nepřátel, útok námořních pirátů nebo ztroskotán­í lodi. Podstatné bylo, že ničemu z toho nešlo zabránit lidskou silou ani technikou. Tato kritéria vyšší moci jsou platná dodnes. Když výbuch Vesuvu v roce 79 zasypal Pompeje, přestal fungovat obchod a smlouvy nebylo možné plnit. Stejně jako když tsunami a požár zničily v roce 1775 Lisabon. Evropské obyvatelst­vo decimovaly časté epidemie moru. Poslední morová rána zasáhla České země mezi lety 1713 a 1715. V Praze si vyžádala až 13 tisíc obětí, což představov­alo čtvrtinu tehdejší městské populace. Největší pandemií lidské nemoci byla španělská chřipka mezi lety 1918 a 1920. Podlehlo jí mezi 50 a 100 miliony lidí. Proti působení některých druhů vyšší moci se lze pojistit, avšak s výjimkou převratů, revolucí a válek.
Římané tak označovali nenadálé extrémní působení přírodních živlů. Ale i vpád nepřátel, útok námořních pirátů nebo ztroskotán­í lodi. Podstatné bylo, že ničemu z toho nešlo zabránit lidskou silou ani technikou. Tato kritéria vyšší moci jsou platná dodnes. Když výbuch Vesuvu v roce 79 zasypal Pompeje, přestal fungovat obchod a smlouvy nebylo možné plnit. Stejně jako když tsunami a požár zničily v roce 1775 Lisabon. Evropské obyvatelst­vo decimovaly časté epidemie moru. Poslední morová rána zasáhla České země mezi lety 1713 a 1715. V Praze si vyžádala až 13 tisíc obětí, což představov­alo čtvrtinu tehdejší městské populace. Největší pandemií lidské nemoci byla španělská chřipka mezi lety 1918 a 1920. Podlehlo jí mezi 50 a 100 miliony lidí. Proti působení některých druhů vyšší moci se lze pojistit, avšak s výjimkou převratů, revolucí a válek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia