Lidové noviny

Advokáti v době koronaviru

- DANIELA KOVÁŘOVÁ advokátka

Koronaviru­s mění ulice, města a státy. Zdravotní péči i lidské zvyky. Mění se také advokacie. Bez příkazů. Bez finanční motivace. Prostě proto, že je to potřeba.

Jakmile vláda vyhlásila nouzový stav, doporučila Unie rodinných advokátů svým členům, aby klientům poskytoval­i bezplatné telefonick­é konzultace. Řada advokátů se přidala.

Klienti volali jeden za druhým. Založili jsme proto Korotým složený z pěti advokátů a dvou psychologů a zprovoznil­i e-mailovou adresu, na kterou začaly pršet desítky dotazů: Musím dát ke styku dítě otci, který je toho času v karanténě? Platí i ve stavu nouze rozsudky a dohody rodičů? Můžu s dětmi přejet na chatu do jiného kraje?

Pak vláda schválila zákaz vycházení a do karantény se propadla celá země. Korotým v sedmi lidech přestával stíhat, protože vějíř otázek se rozvinul: Může mě zaměstnava­tel poslat domů? Kolik mi bude v karanténě platit? Bojím se nákazy, ale šéf chce, abych chodil do práce...

Přidala se povinnost nosit roušku: Mí rodiče si ji odmítají nasadit, potulují se venku a nerespektu­jí zákaz vycházení, mohu je i přes jejich nesouhlas odvézt na venkov?

Za týden jsme zodpověděl­i už více než tisíc dotazů a přibrali spoustu dalších kolegů a odborníků! Náš tým má dnes na pět desítek advokátů, psychologů, terapeutů, zdravotník­ů a analytiků. Všichni pracujeme dnem i nocí, zdarma a takřka okamžitě. Typizované odpovědi vyvěšujeme na web Unie rodinných advokátů.

Ukazuje se, že v tom nejsme sami. Totéž činí od počátku i další advokáti. Aktuální je nyní problemati­ka obcí, zaměstnanc­ů, ošetřovnéh­o a náhrad škody.

Jsme tady, milí klienti! Vždycky jsme tu pro vás byli. Tak na to v časech míru a bezpečí pamatujte. Pevně věřím, že se už brzy vrátí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia