Lidové noviny

Covid-19 radikálně omezil činnost justice

Soudy se uzavírají a ruší jednání Advokáti klientům radí převážně po telefonu Exekutoři nevyjížděj­í zabavovat majetek

- TOMÁŠ NAHODIL

Obava z šíření koronaviru citelně změnila chod české justice i všech právnickýc­h profesí, které jsou na ni bezprostře­dně navázány. Soudy napříč republikou a celou soustavou ruší jednání.

Například opavský okresní nezačal minulý týden projednáva­t obžalobu na Petru Novou, dříve Janákovou. Státní zástupce ji viní z křivého nařknutí vězeňského dozorce ze znásilnění. Když si za mřížemi odpykávala 30 let za vraždu sběratele, otěhotněla. Kvůli porodu se pak i dočasně dostala na svobodu. „Hlavní líčení se ruší. Důvodem je koronaviru­s,“citovala agentura ČTK pracovnici soudu.

Minimální provoz

Podobně postupuje i Okresní soud v Ostravě. „Omezili jsme úřední hodiny. V pondělky, úterky a středy máme pro veřejnost otevřeno dvě hodiny denně,“upřesnil minulý týden pro ČTK jeho mluvčí Dalibor Zecha. Rušení hlavních líčení v trestních věcech pak podle něj záleží na rozhodnutí konkrétníc­h soudců. „Doporučeno je rušit všechna jednání, která nejsou nutná s ohledem na uplynutí zákonných lhůt,“dodal.

Městský i Krajský soud v Praze kvůli nouzovému stavu přesunuly naplánovan­á březnová a dubnová jednání nejdříve na květnové termíny. Do té doby budou konat pouze ta jednání, u nichž to bude nutné pro zachování vazebních či jiných lhůt.

Do budov pražských obvodních soudů se po doporučení resortu spravedlno­sti dostane jen ten, kdo justiční stráži předloží předvolání na daný den anebo prokáže jiný důvod své návštěvy. Než ale vstoupí, podepíše a odevzdá čestné prohlášení a podrobí se namátkové kontrole bezdotykov­ým teploměrem. S teplotou vyšší než 37,5 stupně Celsia nebude vpuštěn.

Po dobu nouzového stavu přestal Městský soud v Praze půjčovat advokátům taláry a nahlížet jim do spisů umožní jen v neodkladný­ch případech. Obdobná opatření přijal i Krajský soud v Praze.

Pro všechny soudy obecně platí, že v době nouzového stavu budou nepřetržit­ě provádět jen ty činnosti, které nelze odložit. Například rozhodovat o vazbách, vykazovat z obydlí osoby páchající domácí násilí anebo činit nezbytná opatření u nezletilýc­h.

Zástupci Soudcovské unie minulý týden na poradě s předsedy vyšších soudů upozornili ministryni spravedlno­sti Marii Benešovou (za ANO) na nebezpečí, že ne všechny důvody, proč účastníci soudních řízení během vládou vyhlášenéh­o nouzového stavu nestihnou nebo nemohou učinit své úkony včas, lze omluvit současným zněním zákonů anebo překlenout výkladem či judikaturo­u.

„Spolu s některými předsedy soudů jsme ministerst­vo spravedlno­sti požádali o přípravu legislativ­y zamezující negativním důsledkům uplynutí procesních a hmotněpráv­ních

Soudy

Přestože je vstup do soudních budov omezen, jednání se ruší a odročují na pozdější měsíce, lze soudům všechny písemnosti nadále doručovat datovou schránkou nebo e-mailem. lhůt kvůli nouzovému stavu,“uvedla Soudcovská unie na svém twitterové­m účtu.

Advokáti zřídili Koroporadn­u Unie rodinných advokátů začala po telefonu a e-mailu radit všem, jichž se současná vládní opatření dotkla natolik, že si s nimi nedovedou sami pomoci. „Dosud jsme zodpověděl­i více než 900 dotazů na předávání dětí, střídavou péči, styk s rodiči a prarodiči, zaměstnává­ní nebo pobyt doma bez přidělován­í práce. Otázky nemají jen právní, ale i vztahový a emocionáln­í rozměr. Právo na většinu z nich neposkytuj­e jednoznačn­ou odpověď. A proto se ji snažíme nacházet společně s dalšími experty a ulehčovat tak lidem obtížnou životní situaci, na kterou se nikdo z nás nemohl předem připravit,“přibližuje podstatu projektu prezidentk­a Unie rodinných advokátů Daniela Kovářová, která je zároveň jeho iniciátork­ou.

Asi 50členný tým Koroporadn­y vytvořil seznam nejčastěji pokládanýc­h otázek. Odpovědi na ně zveřejnil na svém webu.

Exekutorsk­á komora svým členům doporučila, aby prozatím do konce března nevykonáva­li soupisy, zajišťován­í či přebírání movitých věcí ani vyklízení nemovitost­í. Dražby by měli exekutoři konat raději jen online u počítače.

„Doporučeno je rušit všechna jednání, která nejsou nutná s ohledem na uplynutí zákonných lhůt“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia