Lidové noviny

Hokejový šampionát nebude

Rada Mezinárodn­í hokejové federace IIHF v sobotu odpoledne rozhodla, že se květnový hokejový šampionát ve Švýcarsku kvůli pandemii koronaviru oficiálně ruší.

- ROBERT RAMPA ANTON ZELENKO

CURYCH „Čelíme kruté realitě mezinárodn­í hokejové rodiny, ale musíme rozhodnutí přijmout. Z koronaviru se stal celosvětov­ý problém, vyžaduje obrovské úsilí všech vlád bojovat s jeho šířením. IIHF tento boj podporuje. Musíme dát sport stranou,“uvedl šéf světového hokeje René Fasel.

„Rozhodnutí akceptujem­e,“navázal Gian Gilli, sekretář organizačn­ího výboru šampionátu 2020. „Ale jsme obrovsky zklamaní. Jde o mimořádnou situaci a je otázkou, jak se vše vyřeší.“

„Pro týmy, hráče a fanoušky je zrušení mistrovstv­í světa určitě zklamáním, vývoj ovšem k takovému rozhodnutí směřoval. Výjimečná situace vyžaduje výjimečné kroky,“uvedl v této souvislost­i prezident Českého hokeje Tomáš Král.

„Česká reprezenta­ce se na šampionát dlouhodobě připravova­la a v průběhu sezony předváděla výkony, za které bych chtěl hráčům, trenérům i členům realizační­ho týmu poděkovat.“

Pro ten tak skončilo dvouleté působení u národního týmu bez pomyslné třešničky na dortu. A hlavní kouč Miloš Říha tuto skutečnost kouše hodně těžko.

„První rok byl zkušební, nikdo z nás nevěděl, jak se řídí národní tým. Letos jsme chtěli ovládnout Euro Hockey Tour, směřovali k tomu. Chtěli jsme medaili ze šampionátu, dělali pro to maximum. Teď je konec. Větší profesní zklamání jsem nezažil,“řekl krátce po oznámení konečného verdiktu Říha.

84. mistrovstv­í světa se mělo konat ve švýcarskýc­h městech Curych a Lausanne od 8. do 24. května 2020. Pochybnost­i o jeho konání se začaly objevovat koncem února, kdy se ve Švýcarsku zakázala divácká účast na závěrečnýc­h zápasech základní části místní ligy.

Vývoj pandemie nedal IIHF jinou možnost

Situace se rychle zhoršila a kvůli opatřením v zemi bylo zrušeno play off. Podobný scénář brzy následoval i ve zbytku Evropy včetně české extraligy, která nejprve přerušila vyřazovací boje, záhy však předčasně ukončila celý ročník 2019/20.

Vzhledem k tomu, že se MS ve Švýcarsku mělo konat až v květnu, si Mezinárodn­í hokejová federace IIHF nechávala čas na rozmyšleno­u. Původní termín pro definitivn­í verdikt byl stanoven na 15. dubna. Vzhledem k rapidně se zhoršující situaci se ale už během minulého týdne hlasitě spekuloval­o o konci šampionátu.

Prezident IIHF René Fasel mezitím zopakoval, že nepřipadá v úvahu, aby se turnaj přesouval do jiné země (nabízelo se Rusko) nebo aby se hrálo bez diváků.

Vyhlídky na MS hatil i negativní postoj NHL, která vyjádřila nesouhlas s účastí jejích hráčů na turnaji.

Zámořský server The Hockey News přinesl už minulý čtvrtek zákulisní zprávu o tom, že mistrovstv­í letos nebude, IIHF však tuto informaci ihned popřela.

Nicméně člen Rady IIHF Petr Bříza v pátečním rozhovoru pro iDnes.cz přiznal, že konání šampionátu vypadá nereálně: „Čekáme

na rozhodnutí vyšších orgánů ve Švýcarsku, pak mistrovstv­í s jistotou padne.“

„Ano, ve hře je možnost zrušení turnaje,“potvrdil o víkendu Fasel. Ještě v úterý měla rada telefonick­é jednání, na něm ale definitivn­í rozhodnutí nepadlo.

V sobotu po jednání Rady IIHF se tak už skutečně stalo. Hokejové mistrovstv­í světa bude zrušeno poprvé od roku 1946, kdy se nehrálo kvůli následkům druhé světové války. V letech 1980, 1984 a 1988 se místo MS konal jen olympijský turnaj.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia