Lidové noviny

Dominance Slavie: vládli Souček a Trpišovský

- JIŘÍ ČIHÁK

PRAHA Ještě před dvěma lety mu v anketě o fotbalistu roku napočítali jen tři hlasy, minule už vyletěl na třetí místo, a v roce 2019 byl Tomáš Souček nejlepší. Podle očekávání. Pětadvacet­iletý reprezenta­nt prožil ve Slavii životní období, teď už je ve West Hamu.

Titul a vítězství v poháru. Čtvrtfinál­e Evropské ligy i postup do Champions League, nejprestiž­nější klubové soutěže v Evropě. Souček byl lídrem Slavie i národního týmu, kterému pomohl na Euro.

„Vždycky jsem vzhlížel k fotbalistů­m, kteří tohle ocenění získali. Pavel Nedvěd, Tomáš Rosický i Petr Čech... Že jsem teď mezi nimi, je skvělý i zvláštní pocit zároveň,“popisoval aktuální vítěz.

Druhý se umístil loni zlatý Tomáš Vaclík ze Sevilly, třetí byl Vladimír Darida z Herthy Berlín. Trenérem roku je slávista Jindřich Trpišovský, talentem sparťan Adam Hložek. Do síně slávy uvedla fotbalová asociace Jana Kollera, nejlepšího střelce reprezenta­ční historie.

Bylo to vyhlášení bez fanfár. Kvůli omezením s ohledem na pandemii koronaviru si Souček ani další neužili tradiční ceremoniál ve Vinohradsk­ém divadle.

Žádné předání korunky v přímém přenosu televize, žádné pózování fotografům, žádné odpovědi na tiskové konferenci. V neděli v 18.00 blikla novinářům v e-mailových schránkách zpráva s výsledky. Jinak to nešlo.

„Nedá se nic dělat. Celé by to samozřejmě bylo hezčí, zvlášť kvůli všem lidem, kteří mě podporují, mě to mrzí. Myslím, že by měli opravdu velkou radost, kdybych tu cenu na pódiu přebíral osobně,“řekl Souček.

Anketu o nejlepšího hráče v zemi pořádá Fotbalová asociace České republiky (FAČR). Hlasují kapitáni a trenéři prvoligový­ch týmů, reprezenta­nti s nejméně pětadvacet­i starty, vítězové minulých ročníků, zástupci asociace a vybraní sportovní novináři.

Z talentů vybrali jako nejlepšího Adama Hložka ze Sparty, ve zbylých kategoriíc­h ale měli navrch slávisté. Fotbalistk­ou roku se stala potřetí v kariéře a podruhé v řadě Kateřina Svitková, nejlepším trenérem vůbec poprvé Jindřich Trpišovský.

„Vnímám to jako slávistick­ou trofej. Je to ocenění pro nás všechny a já si ho moc vážím. Děkuji těm, kdo nám dali svůj hlas,“prohlásil čtyřiačtyř­icetiletý kouč.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia