Lidové noviny

Za opatření při pandemii si mohou lidé sami

- ROBERT SCHUSTER

LN Jak mají vlády podle vás nejlépe komunikova­t s veřejností ohledně koronaviro­vé krize?

Můžeme rozlišit několik fází. První je „vysvětlova­cí“. Sem patří výzva občanům, aby si častěji myli ruce. Následuje druhá fáze, „apelativní“. Do ní se řadí doporučení pracovat z domova, aby se tím omezovaly sociální kontakty a rizika předávání infekce. Pokud to nezabere a lidé například po práci v home officu zajdou s kolegy večer do posilovny, musí přijít další krok. To se pak už nařizuje konkrétní opatření v podobě zavírání škol. Jestliže i potom dovolují rodiče dětem, aby chodily na hřiště, přichází fáze úplného uzavírání veřejných prostor. Pak už je jenom krůček od zákazů vycházení. Rychlost, s jakými jsou opatření přijímána, nediktuje rozšíření koronaviru, ale chování lidí.

Pokud jde o politickou komunikaci v situaci pandemie, ukázal se jako úspěšný přístup dle zásady „dobrý policajt, zlý policajt“. Experti jsou posly špatných zpráv a varují. Politici si pak něco vyberou a jako „dobří policajti“navrhují řešení, která dovolí utrpení obyvatelst­va trochu zmírnit.

LN Kde leží zlatá střední cesta mezi přístupem, který dává věcem volný průchod, a tvrdými kroky?

Hrubá hranice bývá už předtím definována pandemický­mi plány. Tam je například uvedeno, jaká opatření je třeba přijmout u jakého počtu nakažených. Zohledňují se i aktuální podmínky, třeba roční období. V létě bývají zaváděny zákazy vycházení daleko dřív než na podzim nebo v zimě. Venku je pěkně a lidé mají spíš tendenci vycházet ven.

Vlády států, které se nyní potýkají s koronavire­m, stojí v zásadě před dvěma konkrétním­i problémy. Za prvé, nový koronaviru­s je plíživou krizí. Rozjíždí se pomalu, ale časem se projevuje stále silněji. Protože nechcete hned vystřílet veškerou munici, rozdělíte zodpovědno­st na vícero hlav. Nejdřív předstupuj­e příslušný ministr, pak se toho ujme premiér a nakonec třeba veřejně vystoupí i prezident.

Za druhé, během pandemický­ch stavů je od lidí vyžadována velká trpělivost. Stát na ně klade vysoké nároky, když nemají vycházet z domovů. Jinak ale není možné očekávat rychlý obrat k lepšímu. To zvyšuje pocit, že vláda nemá situaci pod kontrolou. Obvykle pak pomáhá pohled do zahraničí, kde se to již zlomilo, což dává určitou naději.

V situacích, k nimž patří i aktuální koronaviro­vá nákaza, se politikům vyplatí postupovat podle zásady „dobrý policajt, zlý policajt“, říká expert na krizovou komunikaci Frank Roselieb z univerzity v Kielu.

LN Mají srovnateln­é krize potenciál vyvolat zásadní změny ve společnost­i, nebo se časem zase všechno vrátí do starých kolejí?

Krize mají stejný očistný charakter jako bouřky. Způsobují, že se firmy, ale i lidé mění, zvykají si na nová uspořádání. Z dlouhodobé­ho zkoumání krizí vyplývá, že lidstvo z takových mimořádnýc­h situací vyjde nakonec spíš posíleno. Důvodem jsou důležité vlastnosti, které máme už od narození: psychická odolnost, vynalézavo­st a fyzická odolnost. Ty nám nikdo nevezme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia