Lidové noviny

Kněží: Bůh zvedl varovný prst

- KATEŘINA SURMANOVÁ VERONIKA KREJČÍ

PRAHA „Tu jsem uviděl v nebi jiné, veliké a podivuhodn­é znamení: sedm andělů, kteří měli sedm posledních ran, protože jimi je dovršen Boží hněv. Nikdo nemohl vstoupit do svatyně, dokud se nedokoná sedm ran,“popisuje biblické Zjevení Janovo.

Svatyně sice nezavřelo sedm andělů, byla to vládní omezení, ale důsledek je stejný: prázdné kostely. Kvůli symbolice někteří kněží hovoří o božím varování.

„Přehlíželi jsme upozornění. Takže nám takto bylo zasláno, abychom něco se sebou udělali,“říká například páter Richard Greisiger ze Svatého Hostýna.

„Asi nejdeme správnou cestou. Zřejmě lidé ztratili to podstatné. Je potřeba udržet si určitou rovinu vnímání a prožívání. Když se třeba neustálým zaopatřová­ním do budoucna ztratí, děje se něco špatně,“míní kněz Prokop Brož z královéhra­decké diecéze.

Duchovní se ale též shodují, že je to nový impulz pro rodiny a malé komunity, aby se zaměřily víc do sebe a na sebe, na což při běžném životním stylu nemusel vždy zbývat čas.

„Ptám se Boha i sám sebe: nevolá nás současná situace k hlubší změně ve stylu pastorace? Nemáme položit zásadní důraz na malá domácí společenst­ví, na rodinnou církev? Není právě toto obrácení a obnovená víra v evangelium, jak jsme k tomu byli vyzváni na Popeleční středu?“pustil se tímto směrem úvah plzeňský biskup Tomáš Holub.

Celé Velikonoce letos nabudou výrazně intimního charakteru, lidé se nebudou moci navštívit ani koledovat. O to víc energie ale mohou věnovat nejbližším.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia