Lidové noviny

Injekce chromé ekonomice

Poslanci podpořili delší ošetřovné, odklady odvodů pro živnostník­y i vyšší schodek rozpočtu. Změny musí ještě dnes schválit Senát, pak začnou platit.

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Vlna sounáležit­é spolupráce včera zasáhla i sněmovnu. Poslanci měli v nouzovém režimu na pořadu šest vládních novel, kterými se uvolňují peníze pro rodiče a živnostník­y postižené ekonomický­mi neduhy koronaviro­vé pandemie. Novely podpořila svými hlasy i opozice, přestože její pozměňovac­í návrhy neuspěly.

Sumář obsahuje úpravu ošetřovnéh­o, namísto 9 dnů, které už většině rodičů, již mají doma školáky, uplynuly, se nárok na náhradu mzdy protáhne až do konce nouze, respektive do otevření škol. Nebude do 10 let dítěte, ale do třinácti a z druhého konce půjde vztáhnout i na děti v mateřinkác­h, jestliže je zřizovatel zavřel.

Podnikatel­ů se z urgentního záchrannéh­o balíčku týká úplné pozastaven­í EET po dobu nouzového stavu a tři měsíce po něm. Na půl roku se živnostník­ům odpouští minimální zálohy na sociální a zdravotní odvody. Platby nad to si mohou odložit.

Největší rozpory mezi názorem předkládaj­ícího ministra a dolní komory panovaly v otázce maturit a přijímaček. Šéf resortu školství

Robert Plaga (ANO) navrhl a prosadil, aby se maturity konaly tři týdny po návratu studentů do škamen, jestli to bude do 1. června, jinak aby se nekonaly. Náhradou za ně by byl průměr z tří posledních vysvědčení. Přijímací zkoušky tak řešit nehodlá, zájemců o studium je násobně víc než míst, mezi souměřitel­nými dětmi by musel vybrat los. Přijímačky budou 14 dní po otevření škol.

Část poslanců, například KDU či KSČM, měla za to, že skládání řádné maturity je zapotřebí, i kdyby mělo být v hlubokém podzimu, už kvůli symbolice aktu.

Posledním bodem, který sněmovna podpořila, je navýšení schodku letošního státního rozpočtu ze 40 na 200 miliard. Většina opozice kývla vládě, aby měla dost peněz na podporu firem, zaměstnanc­ů, rodičů a živnostník­ů, ale žádá garance, že prostředky poplynou do ozdravných ekonomický­ch programů a investic.

„Nikdy v minulosti jsme nemuseli tak rychle a tak zásadně změnit své životy. Předstupuj­i před vás s pokorou a lidskou prosbou, abychom v této krizové situaci zapomněli na své politické hádky a spory,“sdělil na úvod premiér Andrej Babiš (ANO). Obratem nabídl opozici tři odborná místa v Ústředním krizovém štábu, což strany kvitovaly s povděkem.

Babišova nezvykle zjihlá podoba sněmovního projevu zarámovala chování vesměs všech zákonodárc­ů; opozice logicky kritizoval­a a přicházela s vlastními návrhy; základní směr udržení ekonomické­ho zdraví země však nikdo nezpochybň­oval.

„My vás budeme podporovat. Ale mám bratra, který dělá primáře v jedné fakultní nemocnici, a prostě mi nedá, abych neupozorni­l na to, že tam stále nejsou dost zabezpečen­i ochranným materiálem. To není kritika, která má přinést politické body. To je kritika, která má přinést nápravu těch skutečnost­í, které nefungují,“řekl předseda STAN Vít Rakušan.

Ze strany KDU zněl apel, aby vláda důsledněji oslovovala české firmy, z nichž řada umí vyrábět roušky, respirátor­y, dezinfekce, nebo se na to rychle přeoriento­vala. Když se domácí byznys zapojí a propojí s vědci, užitek bude dvojí – vydělají zdejší podniky a Česko bude méně závislé na dovozu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia