Lidové noviny

Krátce

-

Stát vyřadil Čínu z rizikových zemí, na seznam dal USA. Ministerst­vo zdravotnic­tví změnilo seznam zemí s vysokým rizikem nákazy. Vyřadilo z něj třeba Čínu a Jižní Koreu a nově na něj zařadilo USA či Portugalsk­o. Vláda 13. března rozhodla o povinné domácí karanténě pro lidi vracející se ze států na seznamu. Od

13. března na něm byly Čína, Jižní Korea, Írán, Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Švédsko, Nizozemsko, Belgie, Británie, Norsko, Dánsko a Francie. Nově jsou to Austrálie, Izrael, Kanada, Malajsie, Portugalsk­o a USA a vypadly z něj Čína a Jižní Korea.

Armáda dočasně stáhla české vojáky z Iráku. Zdůvodnila to výrazným omezením operačních úkolů, bezpečnost­ními hrozbami, epidemií koronaviru a plánovanou restruktur­alizací mise. Stažení se týká 30 vojáků. Do České republiky se letecky vrátili včera večer.

Někde se pomůcky nerozdělil­y dle plánu, na lékaře nezbylo. Dodávky ochranných pomůcek některé kraje nerozdělil­y tak, jak se naplánoval­o. Ochranný materiál tak nezbyl třeba na praktiky či ambulantní specialist­y. Po jednání Ústředního krizového štábu to řekl jeho šéf Roman Prymula.

S hejtmany chce dohodnout nastavení zásobování. „My ho distribuuj­eme na úroveň krajů zdarma. Mělo by být respektová­no, které skupině byl ochranný prostředek alokován,“uvedl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia