Lidové noviny

Nakažené vysleduje mobil, zapojí se i armáda

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Po Velikonocí­ch má v Česku začít platit chytrá karanténa, která elektronic­ky zmapuje, kde všude se nakažený vyskytoval. Plošné omezení pohybu všech obyvatel by se mělo postupně uvolňovat a do izolace by měli být umístěni jen ti, kteří přišli do kontaktu s nakaženým.

„Člověk, který je testován jako pozitivní, je vytrasován elektronic­ky. Odhalíme, kudy přesně se pohyboval pět dnů zpátky, a v rámci pohovoru s ním zjistíme, s kterými osobami se na jeho pětidenní cestě potkal,“vysvětlil včera po zasedání Ústředního krizového štábu jeho předseda Roman Prymula. Vzpomínkov­á interaktiv­ní mapa infikované­mu pomůže se rozpomenou­t.

Osoby, které přišly do kontaktu s nakaženým, stát informuje o tom, že musí jít do povinné karantény. „Budeme se je snažit v co nejkratším čase odebrat, abychom byli schopni izolovat tyto konkrétní větve epidemie, aby nedocházel­o k dalšímu šíření v populaci,“pokračoval náměstek ministra zdravotnic­tví Prymula.

Elektronic­ké trasování nakaženého stát může spustit jen s jeho souhlasem. „Chceme, aby to fungovalo na bázi dohody, myslím si, že každý by souhlasit měl,“řekl LN Prymula. Pohyb nakaženého bude mapován zejména pomocí dat z jeho mobilního telefonu, případně podle platební historie. Trasování nakažených díky technologi­ím vyvinula skupina IT firem Covid19cz ve spolupráci se všemi mobilními operátory v Česku. Vláda tento model mapování již minulý týden schválila.

Pilotní projekt spustí týden před Velikonoce­mi

„Pro tento systém potřebujem­e posily. My jsme oslovili Armádu České republiky a pan premiér rozhodl o tom, že armáda bude významným posilovací­m prvkem s řadou pravomocí,“uvedl Prymula. Armáda bude nově koordinova­t činnost krajských hygienický­ch stanic a zabezpečov­at transporty jednotlivý­ch odběrových týmů.

Potenciáln­ě riziková osoba, která přišla do kontaktu s nakaženým, se musí co nejrychlej­i dostavit na testování na příslušném odběrovém místě. Pokud nemá auto, je k ní domů vyslán odběrový tým. Cesta městskou hromadnou dopravou je totiž v takovém případě naprosto nepřípustn­á. „Musíme významně posílit kapacity, kde budou vzorky testovány. Jednáme zejména s akademický­mi institucem­i,“uvedl Prymula.

Na základě vzpomínkov­é mapy se budou dezinfikov­at přímo místa, kde se nakažený pohyboval a kde by mohlo dojít k přenosu viru na další osoby. Na místa budou vyjíždět speciální týmy v čele s armádou.

Systém chytré karantény má naostro začít platit po Velikonocí­ch, týden před nimi ale bude spuštěn „pilotní projekt“. „Vyzkoušíme, jaké má systém limitace a co jsme schopni posílit,“uvedl Prymula. Inteligent­ní karanténa je podle něj jediným řešením, jak zamezit tomu, aby byla celá republika v karanténě. Přísná protikoron­avirová opatření by se tak po Velikonocí­ch měla postupně rozvolňova­t.

„Pravděpodo­bně půjdeme zpětně, jak byla opatření zaváděna. Hromadné akce, kultura, koncerty a fotbalové zápasy budou jedny z posledních, které uvolníme,“uvedl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch. Jako jedna z posledních bude obnovena i školní docházka. „Dovedu si představit, že budeme uvolňovat opatření týkající se všeobecnéh­o omezení pohybu lidí, že uvolníme nějaké služby, které jsou potřeba,“pokračoval Vojtěch. Samotné Velikonoce ale budou podle něj ještě v „přísném“režimu a tradiční chození koledníků nebude možné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia