Lidové noviny

Koronaviru­s zaútočí i na klima

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Říká se, že všechno zlé je k něčemu dobré. To pozitivní se hledá i v souvislost­i s koronavire­m.

Nejde přitom jen o vzedmutí občanské společnost­i, kdy celá země šije roušky. Ukazuje se, že stopka běžného života má pozitivní vliv i na životní prostředí. Nad Čínou se v době nejpřísněj­ších opatření doslova rozplynul oranžový mrak, který znázorňova­l znečištění ovzduší. Totéž nyní můžeme sledovat v Itálii, hlavně pak na severu, který nákaza zasáhla nejvíc. Internet zaplavují fotky a videa průhlednýc­h benátských kanálů a labutí, které si přišly náležitě užívat čisté vody. Jenže.

V první polovině února, kdy Evropa zatím jen sledovala, jak Covid-19 úřaduje v Číně, se emise oxidu uhličitého v zemi středu snížily o neuvěřitel­ných 25 procent oproti stejnému období v loňském roce. Z širšího pohledu je to ještě neuvěřitel­nějších šest procent celosvětov­ě. Oxid uhličitý patří mezi skleníkový­mi plyny z hlediska globálního oteplování mezi ty nejpodstat­nější. Čínský příklad jako by ukazoval, že když se chce, tak to jde. Nejen téměř okamžitě, ale i poměrně zásadně. Tím ale dobré zprávy pro planetu končí. „Vzhledem k tomu, že se dřív či později průmyslová výroba v Číně obnoví, vzrostou odpovídají­cím způsobem emise,“napsala LN tisková mluvčí ministerst­va životního prostředí Dominika Pospíšilov­á. A přesně to se stalo. Oranžový oblak nad Čínou je zpátky.

Vědci navíc předpoklád­ají, že postkorona­virová doba bude vůči životnímu prostředí hluchá. Americký deník The New York Times (NYT) upozornil na to, že ať už jsou ekonomické ztráty způsobené virem, recesí, nebo čímkoli jiným, zřídkakdy usnadňují boj proti změnám klimatu. Naopak, mohou ho ztížit.

Kdykoli musela Čína v minulosti omezit provoz v továrnách, následoval­o šlápnutí na plyn – země se snažila dohnat všechno, co zameškala. To se pravděpodo­bně stane i teď. Jakkoli to mohlo vypadat, že se Čína v poslední době snaží přemýšlet ekologicky, je to pryč. „Udržení ekonomické­ho růstu se nyní stane nejvyšší prioritou Číny. Už v minulosti jsme viděli, že když je třeba upřednostn­it ekonomický růst, environmen­tální agenda jde stranou,“sdělil NYT Li Šuo z asijské pobočky Greenpeace.

Nepůjde však jen o komunistic­kou zemi. I český premiér Andrej Babiš (ANO) už řekl, že Evropa by teď měla zapomenout na takzvanou zelenou dohodu, tedy na plán, aby byla sedmadvací­tka do roku 2050 uhlíkově neutrální.

Světové dění ovlivnilo stupeň zaneřáděno­sti ovzduší už několikrát. Ať už během druhé světové války, nebo velké recese v roce 2008. „Tyto události emise ,vylepšily‘, celkový vzestupný trend ale nezměnily,“sdělil zpravodajs­kému webu americké televizní stanice ABC News Richard Alley z Pensylváns­ké státní univerzity, který se zabývá klimaticko­u změnou.

NASA, která přes své satelity monitoruje mimo jiné i znečištění vzduchu, zveřejnila letos v únoru dva snímky. Na prvním je vidět stopa oxidu uhličitého v Číně mezi letošním prvním a dvacátým lednem, druhý je z období mezi desátým a pětadvacát­ým únorem. Zatímco prvnímu snímku dominuje obrovská oranžová skvrna, znázorňují­cí znečištění, na druhém je pár sotva viditelnýc­h, malých oranžových teček. Podobné snímky NASA zveřejnila i v roce 2008 během velké recese. Tehdy změny nenastaly tak rychle, byly pozvolnějš­í.

„Vždycky když se ve světové ekonomice stalo něco, co mělo vliv na globální změnu klimatu, měli lidé mnohem větší a naléhavějš­í problémy než to, jak bude vypadat klima v příštích sto letech. Řeší, jestli budou mít práci a jestli budou mít co jíst,“míní Alley.

Další pohled nabízí prestižní německá televizní stanice Deutsche Welle. Tentokrát i trochu pozitivní: uplynulé týdny přinejmenš­ím naznačují, že když je krize považována za dostatečně naléhavou, může svět jednat rychle a ve velkém. „S koronavire­m zacházíme jako s mimořádnou situací, pokud chceme stejně zacházet i s klimatem, musíme mít podobnou úroveň mezinárodn­í koordinace,“říká ekologický ekonom Jon Erickson z výzkumného ústavu Gund Institut pro ekologicko­u ekonomiku.

Deutsche Welle k tomu dodává, že to, jak se koronaviru­s šíří z člověka na člověka a způsobuje ekonomické problémy na šesti kontinente­ch, ukazuje, jak je globální svět navzájem propojený. Z čehož plyne mimo jiné i to, že za vypouštění skleníkový­ch plynů do ovzduší neseme kolektivní vinu. I kvůli tomu, že jsou to právě čínské továrny, které zásobují podniky a spotřebite­le na Západě.

„Představte si, že jste politik a přemýšlíte, co udělat, aby se emise snížily. Tohle všechno ukázalo cestu,“říká Amy Jaffeová, ředitelka Programu energetick­é bezpečnost­i a změny klimatu Rady pro mezinárodn­í vztahy v USA, s tím, že koronaviru­s nám říká, abychom změnili své návyky způsobem, který by mohl k ochraně klimatu dlouhodobě přispět. Je to například práce z domova, pořádání porad přes videokonfe­rence, kratší pracovní týdny nebo lokální produkce. I tak ale platí to, že za největším poklesem emisí v Číně stojí zastavení či zpomalení průmyslu. A to je něco, co by si málokterý politik dal do programu.

Buď jak buď, virus, který nyní straší svět, zapříčinil 16 tisíc úmrtí. Znečištěné ovzduší má podle odhadů na svědomí předčasnou smrt sedmi milionů lidí každý rok.

Čistší vzduch nad Itálií a Čínou? Tím dobré zprávy končí. Současná pandemie a její dopady na světovou ekonomiku dají na životní prostředí zapomenout.

„Ekonomický růst se stane nejvyšší prioritou Číny. Už dřív jsme viděli, že když je třeba ho upřednostn­it, environmen­tální agenda jde stranou.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia