Lidové noviny

Izraelský nápad, jak šetřit s testy na koronaviru­s

- MARTIN HAMPEJS

HAIFA/PRAHA Smíchání vzorků. Tak jednoduše zní návrh zdravotnic­kého centra Rambam a technologi­ckého institutu Technion v izraelské Haifě, který by mohl urychlit a zefektivni­t testování lidí na koronaviru­s.

Namísto toho, aby laboratoře zkoumaly jeden vzorek od pacientů po druhém, dají se podle izraelskýc­h vědců vzorky spojit do skupin po 32 až 64. Pokud se Covid-19 objeví ve skupinovém testu, budou muset laboratoře přikročit k jednotlivý­m testům u každého ze vzorků.

Lékaři se domnívají, že by v době značného nedostatku testovacíc­h laboratoří mohl jimi vytvořený systém pomoci vědcům rychle lokalizova­t nákazu a vláda by tak mohla propustit z bezdůvodné karantény miliony lidí.

S nápadem podle deníku The Times of Israel přišla minulý týden absolventk­a Technionu Dina Berenbaumo­vá, která svůj titul v biotechnol­ogiích získala teprve před čtyřmi lety a pracuje jako juniorní datová analytička.

S nápadem oslovila svého bývalého profesora a následně v laboratoří­ch vědeckého institutu svou myšlenku rozvinula. Zásadní obavou bylo, zda se ve velké skupině dá přítomnost viru určit – zda se „nerozředí“.

„Šli jsme do lékařského kampusu nemocnice Rambam do virologick­é laboratoře. Vzali jsme několik vzorků RNA, která je odebíraná ze stěrů od pacientů, a zkoumali jsme sekvence koronaviru,“popsal proces mikrobiolo­g Idan Yelin, který se na výzkumu s Berenbaumo­vou podílel. Podle něj byl test pozitivní i u skupiny 64 vzorků, z nichž jeden byl nositelem koronaviru.

„Mohlo by to mít velký dopad na přetížené laboratoře,“uvedl minulý týden pro izraelský deník Yelin s tím, že právě zahlcení testovacíc­h zařízení je v tuto chvíli jeden z největších problémů. Vědci tak již vyzvali další nemocnice, aby jimi vynalezeno­u metodu aplikovali.

Skupinové testování by podle Izraelců mohlo urychlit i screening na letištích, která prakticky nemohou stíhat testování vzorků po jednom. Podle Yelina by zároveň testování ve velkém měřítku mohlo uklidnit značnou část populace.

Namísto toho, aby laboratoře zkoumaly samostatně jeden vzorek po druhém, dají se spojit do skupin po 32 nebo po 64

„Pokud budete chtít mít pod kontrolou ,čistá‘ místa a chcete mít absolutní jistotu, že v dané lokalitě není nikdo nakažený, tak tento způsob testování je jednoducho­u cestou,“dodal Yelin pro Times of Israel. Smíchávání vzorků se jako způsob testování velké části populace používá od druhé světové války a v 90. letech to byl jeden ze způsobů testováván­í HIV.

Situace šíření koronaviru v Izraeli je srovnateln­á s českou. V úterý ráno úřady oznámily 200 nových případů nákazy a celkově se tak Covid-19 potvrdil již u 1656 lidí. V zemi viru však podlehli zatím jen tři pacienti, 49 se jich již uzdravilo. Podle posledních informací je 30 lidí ve vážném stavu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia