Lidové noviny

Boris Johnson otočil o 180 stupňů

- VÍT ŠTĚPÁNEK

LONDÝN/PRAHA „Mám pro vás jasnou instrukci: musíte zůstat doma.“Také tato slova byla součástí projevu, kterým se konzervati­vní britský premiér Boris Johnson v pondělí pozdě večer obrátil k národu. Spojené království se tím přidalo k nyní již velké většině evropských zemí, které se snaží čelit nemoci Covid-19, vyvolané novým typem koronaviru, dramatický­m omezením volného pohybu občanů i utlumením ekonomiky.

Problém je v tom, že Johnson až do konce minulého týdne zastával vůči šířící se infekci zcela jiný postoj. Britský premiér totiž tvrdil – na základě údajných vědeckých analýz –, že zákaz vycházení nemusí v boji proti viru fungovat. Vláda tedy nechávala až do minulého týdne restaurace, bary, obchody i školy otevřené a spoléhala na vytvoření tzv. kolektivní imunity, tedy na to, že virem sice onemocní většina populace, ale současně si proti němu vytvoří účinné protilátky.

Hrozba stovek tisíc úmrtí Johnson se však každým dnem dostával pod větší a větší tlak ze strany epidemiolo­gů, komunálníc­h politiků i poslanců, kteří k ochraně obyvatelst­va žádali ráznou akci. Poslední kapkou byla expertní analýza, podle níž by při spoléhání na kolektivní imunitu přišlo kvůli viru o život asi čtvrt milionu lidí a zdravotnic­tví by se pod náporem masy pacientů zhroutilo.

Britové tedy od včerejška, podobně jako většina Evropanů, nesmí opouštět svá bydliště s výjimkou nákupů potravin či cesty k lékaři. Do zaměstnání obyvatelé mohou jet jen tehdy, pokud práce z domova není technicky možná. Zavřené jsou všechny obchody, které neprodávaj­í „zboží nezbytné pro život“, platí přísný zákaz sdružování.

Britský premiér také oznámil, že nařídí policii, aby opatření proti koronaviru v případě potřeby tvrdě vynucovala, včetně pokut. To je ve Spojeném království – kde policie spíše sází na spolupráci s občany než na tvrdé represe – velmi nezvyklé.

Mnozí odborníci i politici ovšem tvrdí, že Johnson přitvrdil příliš pozdě a obávají se „italského scénáře“. Právě v Itálii se virus v posledních dnech šíří nekontrolo­vatelnou rychlostí a denně umírají stovky lidí (Spojené království včera evidovalo 422 úmrtí na nemoc Covid-19).

„Možná už jsme tu pravou chvíli propásli, ale pokusit se o to musíme. Nastal čas přestat se lidí ptát, proč jsou venku. Je potřeba omezit sociální kontakt na nejmenší minimum a musíme to tvrdě vynucovat. A to hned teď,“řekl podle listu The Guardian Jeremy Hunt, dlouholetý ministr zdravotnic­tví za Konzervati­vní stranu.

Návaly v přírodě i v metru Pěkného počasí uplynulých dnů využily miliony Britů k výletům do přírody, k moři či za přáteli. A to i poté, co vláda již minulý pátek přijala některá opatření proti šíření viru (zejména uzavření restaurací a barů).

Správa oblíbeného Národního parku Snowdonia ve Walesu sdělila BBC, že v minulých dnech „byla zaznamenán­a nejvyšší návštěvnos­t v historii (…) Dochází k návalům na parkoviští­ch, turistický­ch trasách i na vrcholech. Lidé se chovají, jako kdyby žádné nebezpečí nehrozilo.“.

Přeplněná byla včera – tedy již pod novými přísnými pravidly – i většina linek londýnskéh­o metra. A to navzdory výzvám starosty Sadiqa Khana, aby lidé pokud možno zůstali doma. „Dodržování bezpečné vzdálenost­i mezi lidmi je za těchto podmínek nemožné,“povzdechl si Finn Brennan, londýnský mluvčí dopravních odborů ASLEF.

Spojené království teprve včera přistoupil­o k tvrdým omezením kvůli šíření koronaviru. Britská vláda tím zcela změnila původní strategii, podle kritiků už ale může být pozdě.

 ?? FOTO REUTERS ?? Tlačenice jako obvykle. Londýnské metro zůstává i v těchto dnech přeplněné.
FOTO REUTERS Tlačenice jako obvykle. Londýnské metro zůstává i v těchto dnech přeplněné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia