Lidové noviny

Bolsonaro zlehčuje nebezpečí nákazy

- LEONA ŠMELCOVÁ-ŠLAJCHRTOV­Á

BRASÍLIA/PRAHA Brazilský prezident Jair Bolsonaro o víkendu oslavil půlkulatin­y. V prezidents­kém paláci proto uspořádal malou „festinhu“, oslavu, pro rodinu a pár kamarádů z politiky. Brazilci slaví rádi, tentokrát se však mnozí naštvali.

Čerstvý pětašedesá­tník nejenže ignoroval doporučení lékařů, aby zahájil karanténu, protože se u 14 členů jeho nedávné výpravy do USA prokázalo nakažení koronavire­m, ale narozenino­vý dort nakrojil v době, kdy Brazílii svírá strach z pandemie, jež válcuje svět. A to si coby lídr země mohl odpustit, ozývá se v zemi vedle tlučení do pánví a hrnců, řinkotu, jímž Brazilci v různých městech dávají pravidelně večer ze svých oken a balkonů spolu s výkřiky „Bolsonaro pryč“! najevo nesouhlas s tím, co se v zemi děje.

Reagují nejen na rostoucí počet nakažených a mrtvých, ale především na současné vládní kroky, jež podle komentáře listu Estado de Sao Paulo dokazují, že zatímco „vědci usilovně vyvíjejí lék na Covid-19, neschopnos­t brazilské vlády se ukazuje coby neléčiteln­á“.

Bolsonaro nákazu zlehčuje a dostává se do střetu s řadou guvernérů brazilskýc­h států, kteří na vlastní pěst nařizují opatření, jež jim podle prezidenta „nepřísluší“. V neděli večer prezident opět hovořil o „slabé chřipce“, která se podle něj v zemi nemůže rozšířit. „Nemůžeme se srovnávat s Itálií. Tam je 200 obyvatel na kilometr čtvereční. Ve Francii 230. V Brazílii to je 24. Podnebí je jiné. Tamní populace je extrémně stará,“vypočítal někdejší vojenský důstojník a nabádal, aby se lidé nestresova­li, protože „to snižuje imunitu“.

V posledním má jistě pravdu, nicméně stres nyní prožívá řada guvernérů v čele s Joaem Doriou, guvernérem Sao Paula, největšího města (22 % populace) a ekonomické­ho tahouna celé více než dvousetmil­ionové země (32 % národní ekonomiky vytváří Sao Paulo). Od včerejška ve městě (a nejen tam) začala platit další tvrdá opatření – kromě škol a kulturních stánků se uzavřely i obchody, které nenabízejí nezbytně potřebné zboží. (Mimochodem počet obyvatel na kilometr čtvereční v celé zemi, zvláště takové, jež oplývá málo osídlenými amazonským­i pralesy, je zavádějící. Pokud by se vzala v potaz hustota obyvatel ve městě, tak zatímco v Miláně žije na kilometru čtverečním 7190 lidí a v Římě 1981, tak v Sao Paulu to je 8054 lidí, přičemž ve favele Paraisópol­is více než 45 tisíc.)

„Vidím, že v Brazílii se zavádí spousta absurdních kroků, zavírají se obchodní domy, jsou tady lidé, kteří chtějí zavírat kostely, místa posledního úniku pro spoustu lidí,“řekl Bolsonaro už dříve. „Nechci mezi občany vnášet paniku, nechci hysterii, protože ta povede k poškození ekonomiky.“

Brazílie na prahu krize

Brazílie se pozvolna vzmáhá z recese po pádu cen ropy v roce 2014. Banka UBS zveřejnila odhady, podle nichž letos vzroste HDP Brazílie o 0,5 %. Ještě začátkem roku odhady převyšoval­y 2 %, jenže hlavní obchodní partneři (Čína, USA a Evropa) slábnou. Index burzy, Bovespa, klesl o 10 %, výnosy dluhopisů se zvýšily a brazilský real v uplynulých dnech klesl o 20 %.

Brazilská centrální banka musela zavést několik mimořádnýc­h opatření k uklidnění devizových a dluhopisov­ých trhů, aby pomohla snížit ztráty. Bolsonaro by rád za dva roky úřad obhájil a zpomalení ekonomiky mu nepomáhá. Nicméně popírání nákazy také ne. A v Brazílii, která má nejvíce nakažených na kontinentu, by se situace mohla zvrhnout, varoval Bolsonarův ministr zdravotnic­tví Luiz Henrique Mandetta. Tamní křehký zdravotní systém podle něj může zkolabovat už začátkem dubna.

Včera předseda dolní komory Kongresu, Rodrigo Maia, navrhl vyčlenit až 400 miliard realů (přibližně třetina HDP ČR) na boj s koronavire­m a zmírnění ekonomický­ch dopadů.

„Nechci mezi občany vnášet paniku, nechci hysterii, protože ta povede k poškození ekonomiky.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia