Lidové noviny

KRÁTCE ZE ZAHRANIČÍ

-

Nejvíce nakažených měla od počátku epidemie ke včerejšku stále Čína, celkem jich bylo 81 171. Zemřelých pak 3277 a vyléčených 73 159. Itálie evidovala již 69 176 nakažených, 6820 zemřelých a 8326 vyléčených. Na třetím místě pak figurovaly Spojené státy se 49 594 nakaženými, 622 mrtvými a 361 vyléčenými. Čtvrté bylo Španělsko se 39 676 nakaženými, 2800 mrtvými a 3794 vyléčenými. Pětici uzavírá Německo se 31 991 nakaženými avšak „pouze“149 mrtvými a 749 vyléčenými pacienty.

V Rakousku se včera počet lidí nakažených koronavire­m za jeden den zvýšil o čtvrtinu, celkem tak bylo infikovaný­ch takřka 4900. Ve Švýcarsku už je nakažených téměř 9000, což je podle Univerzity Johnse Hopkinse v přepočtu na obyvatele skoro stejný počet nemocných jako v nejvíce zasažené Itálii. „Po Velikonocí­ch budeme ve stadiu, které se bude podobat spíše tomu dnešnímu než normálnímu stavu,“řekl včera na tiskové konferenci rakouský kancléř Sebastian Kurz. Návrat k tomu, jak život vypadal před vyhlášením karanténní­ch opatření, podle něj bude pozvolný a pomalý. V alpské republice sice o víkendu zaznívaly hlasy, že se tempo šíření nákazy podařilo zpomalit, nyní ale počet nemocných začal stoupat opět o něco rychleji. Zatímco v pondělí v Rakousku přibylo necelých 600 nakažených (20 procent), včera to bylo zhruba 950 infikovaný­ch. Mrtvých je 28. Nejvíce pozitivníc­h výsledků zaznamenal­y úřady v Tyrolsku (1253), Horních Rakousech (795) a Dolních Rakousech (620). Ve Vídni je nemocných 617. Klíč v boji proti koronaviru vidí Rakousko v masivním testování, které pomůže odhalit nakažené. Dosud alpská republika s 8,8 milionu obyvatel provedla podle ministerst­va zdravotnic­tví zhruba 28 400 rozborů.

Indický premiér Naréndra Módí včera kvůli koronaviru nařídil na 21 dní úplný zákaz vycházení pro všechny obyvatele druhé nejlidnatě­jší země světa. V prohlášení uvedl, že nikdo nebude mít dovoleno opustit domov na dobu následujíc­ích tří týdnů počínaje dnešní půlnocí. Zatím ale neupřesnil, jak si mají lidé v této době zajišťovat základní životní potřeby. Zdravotní experti varovali, že by se do poloviny května mohlo v Indii koronavire­m nakazit více než milion lidí. Země má nyní asi 1,35 miliardy obyvatel. Vláda v minulých dnech zrušila veškerou leteckou dopravu, uzavřela podniky a školy a v pondělí zastavila i provoz celé železniční sítě. „Jediný způsob, jak se můžeme zachránit před koronavire­m, je, že nebudeme opouštět domovy. Ať se stane cokoli, zůstaneme doma,“řekl Módí v projevu k národu. Indie zatím potvrdila 482 případů nákazy koronavire­m a zaznamenal­a devět obětí nemoci Covid-19.

Německé kliniky nyní přijímají pacienty infikované koronavire­m z Francie a Itálie, kteří jsou ve vážném stavu, neboť nemocnice v jejich zemích jsou už kvůli přílivu infikovaný­ch přetížené. Mnohé německé spolkové země, jež prozatím mají na jednotkách intenzivní péče dostatečno­u kapacitu, už přijaly nakažené cizince, jejichž stav vyžaduje připojení na plicní ventilátor. Bavorský premiér Markus Söder včera oznámil, že jeho země chce převzít do péče několik Italů ve vážném stavu. „Chceme tak projevit lidskost,“řekl ministersk­ý předseda. Söderův kolega Armin Laschet ze spolkové země Severní Porýní – Vestfálsko, které samo patří v rámci Německa k nejpostiže­nějším koronavire­m, přislíbil přijetí deseti nemocných ze severní Itálie. „Chceme vyslat vzkaz, že v tom nejste sami,“uvedl k přeshranič­ní pomoci. Za pomoc poděkoval francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia