Lidové noviny

Vděk za pomoc proti pandemii si Čína užívá

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PEKING/PRAHA Prvních 150 tisíc rychlotest­ů na přítomnost koronaviru vyrobených v jihočínské­m Šen-čenu dorazilo do České republiky, napsal v pondělí deník China Daily. Dle listu jde o dar města České republice. Svým sesterským městům, mezi která patří například Turín, Milán či Bern, poskytl Šen-čen více než 300 tisíc respirátor­ů nebo tisíce testovacíc­h sad.

Šen-čen rozhodně není výjimkou. Spíše naopak. Stránky čínských médií plní informace o tom, jak z Číny míří na pomoc světu v boji s epidemií koronaviru nejen zdravotnic­ký materiál, ale také doktoři. Evropští politici pomoc Číny vítají. Kritici ale poukazují na to, že nejde jen o humanitárn­í gesto, ale také o politiku.

Svět děkuje Číně za pomoc „Chtěl bych proto poděkovat Čínské lidové republice, která nám jako jediná země pomohla v dodávce těchto prostředků,“citoval China Daily část projevu prezidenta Miloše Zemana, který odvysílala televize Prima minulý čtvrtek.

Šen-čen ujišťuje, že pomoc, tedy masky, ochranné oděvy, dezinfekčn­í prostředky a další materiál, poskytne i dalším sesterským městům, celkem jich má po celém světě 16. V plánu jsou i videokonfe­rence. Zdravotnič­tí experti ze Šen-čenu se na dálku propojí s kolegy ze sesterskýc­h měst. Probírat by měli prevenci, kontrolu, diagnostik­u a léčení onemocnění Covid-19, které nový koronaviru­s způsobuje.

Dary v podobě testovacíc­h sad, ventilátor­ů, roušek a respirátor­ů již Čína zaslala například do Japonska, do Itálie, do Francie, přislíbila pomoc Filipínám a Španělsku. Do Íránu a Iráku vyrazili čínští lékaři. O pomoci Íránu informoval­a čínská televize CCTV v neděli. Íránské velvyslane­ctví v Číně, dle CCTV, zřídilo na sociální síti Weibo účet. Na něm Číňané zveřejnili tisíce přání Íráncům a zaslali jim dary za zhruba 567 tisíc dolarů. „Předčilo to naše očekávání, překvapilo mě to a zapůsobilo to na mě,“citovala CCTV íránského generálníh­o konzula v Šanghaji Ramazana Parvaze.

Čínská tisková agentura Sin-chua publikoval­a reportáž ze setkání srbské premiérky Any Brnabićové s šesti čínskými lékaři, kteří se přijeli podělit o své zkušenosti s epidemií do Bělehradu: „Jste nejcennějš­ím zdrojem poznatků v boji proti šíření infekce koronaviru,“uvedla na schůzce.

Čínský prezident Si Ťin-pching o víkendu zatelefono­val Angele Merkelové a nabídl pomoc: „Pokud je Německo v nouzi, Čína je ochotna poskytnout pomoc v rámci našich možností,“řekl německé kancléřce. Stejnou nabídku dal Si Ťin-pching telefonick­y též srbskému prezidento­vi Aleksandar­u Vučićovi, jeho francouzsk­ému kolegovi Emmanuelu Macronovi či španělském­u králi Filipu VI.

Čínská média plní zprávy o pomoci státům postiženým koronaviro­vou pandemií. Politici jakoukoliv pomoc samozřejmě vítají. Podle analytiků se tak ale Peking také snaží odvést pozornost od vlastní zodpovědno­sti za zpožděnou reakci, když epidemie v Číně propukla.

Situace se obrátila

Ještě před několika týdny se s epidemií koronaviru potýkala Čína, hlavně město Wu-chan, odkud se nákaza rozšířila prakticky do celého světa. Ve městě se nakazilo kolem 80 tisíc lidí a na 3000 jich viru podlehlo. Tehdy do Wu-chanu poslalo dary – roušky a respirátor­y a další zdravotnic­ký materiál – více než 80 zemí a deset mezinárodn­ích organizací. Nyní se situace obrátila a letouny s nákladem míří z Číny do světa.

Část zdravotnic­kého materiálu poskytuje Čína jako dar, část si země kupují. Česko, jak tvrdí ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), utratilo za ochranné pomůcky v Číně téměř tři miliardy korun. Dodávky pro postižené země tak pomáhají čínským firmám překonat propad výroby způsobený karanténou. Zaznívají ale i názory, že za čínskou pomocí je politická propaganda.

„I když jakýkoli export nebo dar důležitého zdravotnic­kého materiálu je právě teď rozhodně velkou pomocí jakékoli zemi v nouzi, není pochyb o tom, že Peking využívá této příležitos­ti k zahájení velké propagandi­stické kampaně,“uvedla pro LN Lucrezia Poggetti, analytička berlínskéh­o think-tanku Mercator Institute for China Studies (MERICS). Podle ní tím, jak sama sebe Čína propaguje jako země, která pomáhá ostatním státům v nouzi, snaží se zachránit image a odsunout pozornost veřejnosti v zahraničí od své odpovědnos­ti za zpožděnou reakci na koronaviro­vou epidemii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia