Lidové noviny

Provoz na nebi spí, letiště dříme

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Z pražského letiště odletělo v pondělí jen sedm letů. Včera osm, růst se ale čekat nedá, pravděpodo­bně jde o nejvyšší číslo pro další týdny. Přitom ještě minulý týden šlo zhruba o pět desítek letů denně a před rokem touto dobou nebylo výjimkou ani dvě stě.

Zatím zůstává v provozu linka do Kataru, také British Airways udržují jedno spojení s Londýnem denně – ještě v únoru do anglické metropole mířilo každý den z Prahy více než deset letů. Příletů je jen o něco málo více než odletů, a to díky návratům Čechů ze světa. Letadla Smartwings je přivážejí například z Karibiku nebo z Latinské Ameriky, z destinací, odkud přímé lety běžně nepřistáva­jí. Minulostí jsou spoje s Francií, se Španělskem, s Itálii nebo nově i s Dubají.

Konec rušných časů

Provoz na Letišti Václava Havla přitom ještě donedávna lámal rekordy a letiště naráželo na omezené kapacity. Nyní už je jasné, že jde o minulost. „Očekáváme, že letecký provoz může v důsledku nízké poptávky slábnout také v následujíc­ích dnech,“řekl LN mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Terminály jsou prázdné, restaurace a kavárny zavřené. Cestovat chce jen pár jednotlivc­ů, zpravidla se vracejí domů. Stejné je to i v okolních zemích. Letecký provoz obdobně utichl ve Vídni i na letištích v Německu či v Polsku.

Pražské letiště hodlá zůstat v provozu. „Češi, kteří jsou stále v zahraničí a chtějí se vrátit domů, mají zajištěnou možnost přicestova­t zpět do České republiky,“ujišťuje Pacvoň. A zdůrazňuje, že nákladní doprava omezena není.

Asociace leteckých společnost­í IATA očekávala na začátku března, že aerolinie přijdou letos na tržbách v pesimistic­kém scénáři o 113 miliard dolarů. Včera už vydali novou prognózu, která již počítá s 252 miliardami. „Hodně leteckých společnost­í po světě je pod silným tlakem kvůli hotovosti,“stojí v prohlášení. Tržby za letenky zmizely, část nákladů běží dál. Situaci už aerolinie považují za největší krizi oboru v historii, hlubší než například 11. září.

Parkoviště místo ranvejí

Silný vliv na leteckou dopravu má v posledních dnech situace v USA. Země nejprve zakázala přílety turistů ze zemí zasažených koronavire­m, následně doporučila lidem, aby cestovali jen v nejnutnějš­ích případech. Výsledkem jsou tisíce zrušených letů, stovky na těch největších letištích. Tvrdě do dopadlo na volnočasov­é destinace jako třeba Las Vegas, kde ze dne na den většina letů zmizela z odletových tabulí.

Na největším letišti na světě – v Atlantě – už tři přistávací dráhy z pěti zabrala zaparkovan­á letadla. Aerolinie Delta jich tam odstavily už přes 600 a postupně přibývají další. Podle údajů Cirium data je po světě odstavenýc­h už 5000 letadel a další přibývají.

Podobný úkol nyní čeká na společnost Emirates v Dubaji. Letadel mají sice násobně méně než Delta, „jen“250, téměř polovinu ale tvoří obří dvoupatrov­é Airbusy A380, jež byly dosud většinu času ve vzduchu a nikdy nebylo třeba řešit, kam s nimi. V parkoviště se postupně proměňují i další letiště prakticky po celém světě. V Česku své stroje odstavila společnost Smartwings i dceřiné České aerolinie, v Evropě pak ve velkém například Air France, KLM, polský Lot nebo Lufthansa; ta v parkoviště proměnila velkou část letiště ve Frankfurtu. Stroje Swiss zase obsazují vojenské letiště u Zurichu.

Víícceesčn­tíěmtekůna­najdete na

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia