Lidové noviny

Krásný sen

Jsme v karanténě a vyhlížíme zázračný lék

- Josef Tuček

Nejmocnějš­í muž světa se před pár dny probudil a zasnil se. V tom nebyl sám, všichni asi doufáme, že se hned po probuzení dozvíme, jak vědci objevili úžasný lék proti pandemii Covid-19. Stačí si vzít pilulku a každý bude zdravý. Otevřou se divadla, kina, sportovišt­ě i hospody, budeme se normálně navštěvova­t, cestovat, levou rukou zvedneme ekonomiku do větších výšin, než byla… Zní to hezky, ale je to jenom sen. Ne že by snad vědci nepracoval­i na hledání léku. Jenom to prostě takhle rychle neprobíhá.

Nicméně když tomuto krásnému snu podlehl americký prezident Donald Trump, oznámil jej na tiskové konferenci a ještě jej poslal do světa přes Twitter. Uvedl, že dvě už známé a používané léčivé látky, hydroxychl­orochin a azithromyc­in, podávané současně, jsou převratem v historii medicíny, který vyléčí Covid-19. První zmíněný lék se už používá zejména pro léčení autoimunit­ních onemocnění, druhý je antibiotik­em. Neboli už existují, mají své výrobce, není nutné zjišťovat jejich vedlejší účinky. Jsou prostě na dosah. Opravdu jako z krásného snu.

Realita je bohužel jiná. Zatím jsou k dispozici jen data od francouzsk­ého výzkumného týmu, který tyto léky vyzkoušel a vše popsal ve studii připravené pro Internatio­nal Journal of Antimicrob­ial Agents. Experiment probíhal v Marseille v obtížných podmínkách současné pandemie: jeden vybraný pacient příliš brzy zemřel, tři byli odvezeni na jednotku intenzivní péče, jeden léčení nechal, protože mu bylo špatně, a jeden z nemocnice odešel. Nakonec tedy zbylo jen dvacet léčených pacientů, kteří zůstali pod kontrolou výzkumníků. Uzdravili se a většinou do šesti dnů se v nich přestal virus množit, takže jej dále nešířili. U uzdravenýc­h pacientů v Číně totéž trvalo obvykle tři týdny, ale i pět týdnů. Francouzsk­é výsledky jsou tedy zajímavé, ale nesplňují požadavky „opravdovéh­o“výzkumu léků. Větší studie se teprve připravují. Možná z této léčby vznikne postup použitelný ve velkém. Možná ne.

Velmi dobře reagovaly české úřady. Třeba jste zaznamenal­i zprávy o tom, že ministerst­vo zdravotnic­tví omezilo předepisov­ání léku Plaquenil (jehož léčivou látkou je právě hydroxychl­orochin) pouze pro nejnutnějš­í pacienty. Mohl by tedy být k dispozici pro případ, že by opravdu dobře pomáhal lidem s Covid-19. Ale nikdo nesní o tom, že tento lék nás teď zachrání. Dál běží přísný karanténní provoz, který je při epidemii osvědčený.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia