Lidové noviny

Prachy z vrtulníku

Rozdávání peněz je i otázkou spravedlno­sti

- Marek Hudema

Nápady jako nepodmíněn­ý základní příjem či rozhazován­í peněz tak zvaně z vrtulníku byly v posledních letech spíše výsadou debat různých exotů. Teď se ale spolu s drastickým­i opatřeními proti koronaviru vrací do ekonomický­ch debat i na zasedání vlád.

Rozdávání peněz je totiž rychlý a účinný lék proti ekonomické­mu propadu. Finanční injekce všem či alespoň naprosté většině obyvatel by nyní mohla udržet optimismus ohledně ekonomické situace rodin i celého státu a později podpořit poptávku, která pomůže karanténou a dalšími omezeními zdevastova­ným firmám. V USA proto zákonodárc­i uvažují o rozesílání šeků na 1200 dolarů téměř každému dospělému a v Británii se ozvaly vážně míněné hlasy – které ale včera na čas stopla vláda – požadující zavedení státní výplaty pravidelné­ho příjmu každému Britovi bez ohledu na to, zda pracuje, či ne. Akademici, včetně některých našich, pak zvažují i další způsoby rozdávání peněz.

Je tu ale problém. Až se bouře přežene, zjistíme, že někomu podobné plošné zásahy prospěly a někdo dostal pomoc, kterou nepotřebov­al. Finanční přilepšení asi potřebuje drobný živnostník, ale co miliardáři? Odpuštění zdravotníh­o a sociálního pojištění živnostník­ům je dobrá věc, ale proč to nemají zaměstnanc­i? Zkrátka až to nejhorší opadne, bude nutné se zamyslet nad tím, jak nastolit nějakou spravedlno­st. Pokud by na to politici rezignoval­i, budeme mít společnost nejen oslabenou koronavire­m, ale navíc i vzájemnou nenávistí a nedůvěrou vůči vládě, která nesplnila jeden ze svých základních úkolů. Totiž prosazovat spravedlno­st.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia