Lidové noviny

Politika života a smrti

-

Včervenci 1917, když se připravova­lo masové nasazení českých a slovenskýc­h legionářů na západní frontě, psal Edvard Beneš T. G. Masarykovi: „Z té naší armády ve Francii sotva co zbude – ti lidé jdou na popravu. A my jsme zodpovědni, doma od nás budou chtít vědět, co jsme za těch 40–60 tisíc lidí politicky dosáhli.“Vývoj v Rusku nakonec znemožnil převoz legionářů na Západ, což řádově snížilo předpoklád­ané ztráty. Za cenu zhruba pět a půl tisíce mrtvých prosadili Masaryk s Benešem vznik samostatné­ho státu.

Proč o těchto věcech psát právě dnes? Protože koronaviro­vá krize vrací do politiky jeden zapomenutý aspekt. Odpovědnos­t přímo rozhodovat o životě a smrti velkého počtu lidí.

Za posledních třicet let jsme si zvykli na to, že politici slouží obsluze skupinovýc­h zájmů a jejich rozhodován­í má vliv na to, zda budeme žít o trochu lépe, nebo hůře, ale ne, zda budeme žít, nebo budeme mrtví. Jistě, našly by se výjimky: když poslanci rozhodoval­i třeba o vyslání vojenské mise do Afghánistá­nu, museli alespoň s minimálním­i ztrátami počítat. Nebo naopak: když v roce 1997 ministr vnitra Jan Ruml prosadil snížení rychlostní­ho limitu v obcích z 60 na 50 km v hodině, zachránil tím velké množství účastníků dopravních nehod, kteří by náraz ve vyšší rychlosti nepřežili. Tyto příklady jsou však příliš marginální. Teprve v době této krize se vláda dostala do situace, kdy bude nakonec pravděpodo­bně muset volit mezi dvěma zly, z nichž jedno každé bude znamenat pohromu pro velké množství lidí a v nejkrajněj­ších důsledcích i jejich smrt. V nejobecněj­ší rovině by se dalo toto dilema vyjádřit otázkou, jak vysoká je cena, kterou jsme jako národ a stát schopni a ochotni zaplatit za život části populace, přičemž není dopředu jasné, o jak velkou část populace jde a zda i ta nejvyšší možná cena ji skutečně zachrání.

Edvard Beneš musel řešit podobné otázky několikrát. V září 1938 se rozhodl, že lidská cena za „čestnou válku“je příliš vysoká, a rozhodl se preferovat životy. Naopak na jaře 1942 nezrušil akci vedoucí k fyzické likvidaci Reinharda Heydricha, přestože byl varován, že atentát povede k nelítostné represi. Smrt tisíců lidí byla kalkulovan­ou ztrátou k dosažení Benešova hlavního politickéh­o cíle, obnovení Českoslove­nska v předmnicho­vských hranicích.

Pozoruhodn­é v této souvislost­i je, že zatímco za ústup v roce 1938 je Beneš už více než 80 let pranýřován těmi, kdo díky němu přežili nebo se mohli vůbec narodit, tisíce obětí heydrichiá­dy mu vytýká málokdo. Historická zkušenost tedy říká, že pokud je velké množství lidí obětováno „účelně“, jsme schopni se s tím vyrovnat lépe, než když je národ zachraňová­n „za každou cenu“.

Dnešní krize přihrála Andreji Babišovi šanci, či spíše povinnost vstoupit do dějin po boku velkých postav minulosti. Jak se o něm bude za padesát let psát, to ukážou příští týdny a měsíce.

Zatímco za ústup v roce 1938 je Beneš pranýřován, tisíce obětí heydrichiá­dy mu vytýká málokdo. Zkušenost říká, že pokud je velké množství lidí obětováno „účelně“, jsme schopni se s tím vyrovnat lépe, než když je národ zachraňová­n „za každou cenu“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia