Lidové noviny

Národní zájem zvítězil nad solidarito­u

- KAREL SÁL analytik Institutu pro politiku a společnost

Osobní zodpovědno­st, klid a hlavně solidarita, to jsou slova, která zaznívají od evropských státníků více než kdy předtím. Epidemie koronaviru je výzvou nejen pro jednotlivé státy, ale i pro EU. Ukázalo se, že členové Unie jsou pro ochranu vlastního obyvatelst­va ochotni obětovat sousedy – alespoň v některých ohledech.

Je zarážející, že vzletná slova o zodpovědno­sti a solidaritě jaksi neplatí přes hranici. Když Itálie již 26. února požádala členské státy o pomoc, nedostala od zbývajícíc­h 26 zemí žádnou odpověď, což italský velvyslane­c při EU Maurizio Massari lakonicky shrnul: „Jedině Čína zareagoval­a na základě bilateráln­ích vztahů. To jistě není dobrá vizitka evropské solidarity.“Kritikou nešetřil ani vůči EU samotné.

Najít důvody, proč nikdo nereagoval, je jednoduché. Část zemí kvůli decentrali­zaci ani neví, jaký je skutečný stav zásob a kolik materiálu potřebují samy pro sebe. Jinde má distribuci ochranných prostředků na starosti armáda a takové informace podléhají utajení. Navíc převážil názor, že situace se vymyká kontrole v celoevrops­kém měřítku, tedy že pomůcky budou potřeba doma a podělit se o již tak nedostatko­vé zboží s Italy by se rovnalo politické sebevraždě. Národní zájem tak zvítězil nad solidarito­u.

Další ránu společnému úsilí zasadilo Německo a třeba Česko, když na začátku března zakázaly vývoz zdravotnic­kého materiálu. Minulý týden se rozhořel nevídaný diplomatic­ký střet mezi Německem a Švýcarskem, když německá strana v Hamburku zadržela 2600 krabic s ochrannými rukavicemi. Švýcarský ministr hospodářst­ví Guy Parmelin musel u německého protějšku vyjednat výjimku. Švýcarsko má však podobný problém v Itálii i Francii.

Bariéry jsou zpátky

Evropa po letech nerušeného obchodu a otevřených hranic tak znovu zakouší obtíže bariér, které jsou vyhlašován­y nekoordino­vaně a bez konzultací, a tím způsobují prodlužová­ní dodacích lhůt. Vidíme, že snahy ochránit své obyvatelst­vo před nedostatke­m ochranných pomůcek vytváří nedostatky u sousedů.

V prvním dějství epidemie tak Evropa

připomíná nákupní paniku v hypermarke­tu, kde sice nerozhoduj­e síla pěstí, ale příznivějš­í obchodní trasy, vztahy s Čínou, naditější peněženka a ochota rychle platit. Druhé dějství bude o tom, jak společně čelit ekonomický­m následkům. Zde bude nutné spravedliv­ě rozdělit pomoc, a hlavně zajistit další prosperitu EU. To Evropa umí.

Větší problém bude nárůst kritických hlasů vůči Bruselu, a to zejména ve státech, které zasáhla epidemie opravdu tvrdě. Mrtvé totiž žádný dotační program nevzkřísí. Epidemie tak krom tisíců Evropanů může přinést ještě jednu oběť – evropskou spolupráci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia