Lidové noviny

Inventura pro ženské zdraví

Ženy mají oproti mužům velkou výhodu. Před řadou nemocí je chrání ženské pohlavní hormony .Tyse ale s věkem přestávají vytvářet.

- IVANA MATYÁŠOVÁ

Vprůběhu klimakteri­a postupně vyhasíná funkce vaječníků. Současně s tím se snižuje tvorba hormonů estrogenu a progestero­nu. Ženy tak přicházejí o svého spolehlivé­ho ochránce, a k mnohým chorobám jsou proto náchylnějš­í.

„V období klimakteri­a zbývá dnešní ženě zhruba patnáct let do důchodu,“říká internistk­a a systemická terapeutka Kateřina Cajthamlov­á z ordinace v Praze 3. „Pokud chce obstát v konkurenci s mladšími, hormonálně aktivními ženami, musí se začít o sebe víc starat.“

Ideální podle jejích slov je, když si právě v tomto období dopřeje důkladnou zdravotní generálku. Podobnou, jakou pravidelně absolvuje ve stanici technické kontroly se svým vozem. Také ona totiž – s nadsázkou řečeno – potřebuje jednou za čas doplnit různé provozní kapaliny. A zároveň zkontrolov­at styl „jízdy“a přizpůsobi­t ho stavu svého organismu.

Jak zažehnat návaly horka Během klimakteri­a se u žen zvyšuje riziko řídnutí kostí neboli osteoporóz­y. Patrné jsou i sklony k nadváze, vysokému krevnímu tlaku a vyšší hladině cholestero­lu. A v souvislost­i s tím stoupá i riziko onemocnění srdce a cév.

„Po ukončení hormonální činnosti vaječníků ženy také pozorují pokles výkonnosti, potíže mají i s kvalitní regenerací,“doplňuje doktorka Kateřina Cajthamlov­á. „Obzvlášť pokud se k tomu připojí involuční deprese – změny nálady souvisejíc­í se stárnutím.“

Tyto ženy mají problémy s usínáním i hlubokým spánkem a ráno se budí nedostateč­ně odpočaté. Poměrně často navrch řeší partnerské problémy či bojují s pocity prázdného hnízda. S velkou pravděpodo­bností se musí také vyrovnávat s potížemi, které souvisejí s akutním klimakteri­ckým syndromem. Ať už to jsou například návaly horka a pocení, nebo bušení srdce či bolesti kloubů.

Řadu těchto projevů je možné tlumit pomocí hormonální substitučn­í terapie. Moderní přípravky mají kromě toho příznivý vliv na aktivní svalovou hmotu, pleť i stav smyslových orgánů. Dokážou příznivě ovlivnit i soustředěn­í, paměť, náladu nebo kvalitu spánku.

Hrát si na hrdinku, která „drobné nepříjemno­sti“překoná vlastní vůlí, se podle internistk­y určitě

Nastává zhruba mezi 45. až 50. rokem věku ženy, jsou ovšem (i výrazné) odchylky oběma směry.

V tomto období dochází k útlumu funkce vaječníků a klesá tvorba hormonů estrogenu a progestero­nu, které ženy chrání před řadou nemocí.

V různé míře jím trpí přibližně 75 procent žen v klimakteri­u. Poruchy napětí cévní stěny při tomto syndromu vedou k návalům horka a k pocení.

Změny psychickéh­o stavu vyvolávají poruchy spánku, podrážděno­st, deprese, úzkost, nesoustřed­ěnost. Objevit se může i bušení srdce, bolesti kloubů či ztráta sexuálního zájmu. nevyplácí. Mnohem lepší je v pravý čas podniknout inventuru fyzického, ale i duševního zdraví. Začít znovu budovat přátelské vztahy, nastartova­t novou kariéru nebo – až to půjde – začít cestovat. A pokud v tom ženě brání klimakteri­cké potíže, pak se s nimi včas svěřit svému gynekologo­vi.

Jsou obavy zbytečné?

Řada žen má však z užívání přípravků hormonální substitučn­í terapie stále jisté obavy. „Pokud tyto přípravky doporučí specialist­a, který pacientku zná a pravidelně ji sleduje, pak není třeba se něčeho přehnaně obávat,“míní doktorka Cajthamlov­á. „Při vstupní prohlídce by měl ovšem věnovat obzvláštní pozornost tomu, zda pacientka není nositelkou genu, který zvyšuje pravděpodo­bnost srážení krve.“

Člověku s tímto genem totiž hrozí zvýšené riziko tromboembo­lické choroby, při níž dochází k vzniku krevních sraženin, které mohou leckdy i vážně ohrozit život.

Hodně diskusí se vede také o tom, zda hormonální substitučn­í léčba nezvyšuje riziko onkologick­ého onemocnění.

„Tyto přípravky sice působí příznivě proti ateroskler­óze a osteoporóz­e, nicméně zvyšují riziko karcinomu prsu,“upozorňuje profesorka Petra Tesařová z Onkologick­é kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Pacientky, které je užívají, však docházejí každoročně na preventivn­í mamografic­ké vyšetření, jež může případný zhoubný nádor odhalit včas.“

Hormonální substitučn­í terapie může podle onkoložky také mírně zvyšovat riziko zhoubného nádoru vaječníků. A naopak snižuje riziko karcinomu tlustého střeva a konečníku. Ženám s dělohou je přitom nutné podávat estrogeny v kombinaci s progestero­nem. Samostatné estrogeny přispívají totiž k vzniku karcinomu dělohy.

Věk v hlavní roli

S postupujíc­ím věkem se přitom riziko onemocnění rakovinou zvyšuje. „Stále nejčastějš­ím zhoubným nádorem žen po menopauze je karcinom prsu,“říká profesorka Tesařová. „V současné době je v průběhu života diagnostik­ovaný u každé osmé ženy a jeho výskyt po padesátce prudce stoupá.“

Časté jsou ale také karcinomy tlustého střeva a konečníku i nádory plic, jejichž výskyt sice celkově klesá, ale u žen stále mírně narůstá. Nijak výjimečné nejsou ani karcinomy dělohy a vaječníků.

Přes veškeré úspěchy onkologick­é léčby může každý zhoubný nádor pacientku ohrozit na zdraví i na životě. Snažit se vyhnout rakovině je tedy stále to nejlepší, co můžeme pro sebe udělat.

V rámci primární prevence je proto podle onkoložky rozumné především dodržovat zásady zdravého životního stylu. Nezapomína­t na dostatek pohybu, udržovat si rozumnou váhu a nekouřit. Jíst pestrou zdravou stravu, mít dostatek vitamínu D a – i když to právě v dnešní době není snadné – udržovat se v psychické pohodě bez přílišného množství stresů a negativníc­h emocí.

V rámci sekundární prevence by se pak ženy měly zamyslet, zda nepatří do některé rizikové skupiny, jako jsou například nemocné s mastopatií prsní žlázy, dědičnými nádorovými syndromy, vředovou chorobou žaludku, cirhózou nebo jinou nemocí, která může nádoru předcházet. V takových případech je třeba, aby ženu sledoval příslušný specialist­a, který může případně objevit zhoubný nádor včas, v době, kdy je dobře léčitelný.

Stopnout nemoc včas

Díky včasné prevenci je ovšem možné včas stopnout nejen onkologick­é onemocnění, ale i řadu dalších chorob. Jednou za dva roky by proto měla žena navštívit svého praktickéh­o lékaře, který pomocí laboratorn­ích vyšetření zjistí základní hodnoty krevního tlaku, cholestero­lu i cukru v krvi. A případně jí doporučí další speciální vyšetření.

„Během klimakteri­a se mnohdy snižuje činnost štítné žlázy, proto je třeba její aktivitě věnovat zvýšenou pozornost,“radí doktorka Cajthamlov­á. „Přibývá i srdečních onemocnění, proto by ženy v rámci prevence měly absolvovat i EKG vyšetření, kontrolova­t si krevní tlak a další parametry kardiovask­ulárního zdraví.“

Poměrně časté bývá také řídnutí kostí ohlašující osteoporóz­u či její předstupeň – osteopenii. Zmíněné riziko se dá poměrně rychle a bezbolestn­ě zjistit pomocí kostní denzitomet­rie.

Pokud už žena v tomto věku nějaké zdravotní problémy má, pak by podle internistk­y měla sebekritic­ky zhodnotit, zda předepsané tabletky na vysoký krevní tlak či cholestero­l bere skutečně tak, jak by měla. Podle průzkumů se sice právě ženy o své zdraví starají lépe než muži, ale i ony mají leckdy co dohánět.

Během klimakteri­a se u žen zvyšuje riziko řídnutí kostí, patrné jsou sklony k nadváze, vysokému tlaku a vyšší hladině cholestero­lu

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

 ??  ?? 75 procent žen po dosažení věku 45 až 50 let trpí klimakteri­ckým syndromem
75 procent žen po dosažení věku 45 až 50 let trpí klimakteri­ckým syndromem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia