Lidové noviny

Olympiáda se odkládá na příští rok

- TOMÁŠ KUBÁNEK

TOKIO/PRAHA Minulý pátek dorazil olympijský oheň do Japonska. Nejprve se vydal na takzvanou cestu zotavení, při které navštívil místa nejvíce postižená ničivým zemětřesen­ím a vlnou tsunami v roce 2011. Zítra ve Fukušimě měl – uzavřený v lucerně a přepravová­n vozem – odstartova­t svou oficiální pouť po zemi vycházejíc­ího slunce a 24. července se rozzářit na Japonském národním stadionu v Tokiu.

Letos se však této ceremonie před zraky téměř 70 tisíc diváků na stadionu a stamilionů u televizníc­h obrazovek nedočká. Místo toho bude do příštího roku uložen a vystaven ve Fukušimě. Letní olympiáda 2020 se totiž kvůli koronaviro­vé pandemii odkládá.

„Ve světle současných událostí a na základě informací od Světové zdravotnic­ké organizace se prezident MOV a předseda vlády Japonska shodli, že XXXII. letní olympijské hry musejí být přeloženy na příští rok, nejpozději na léto 2021, aby bylo zabezpečen­o zdraví sportovců, všech lidí zapojených do OH a mezinárodn­í komunity,“uvedly včera odpoledne Mezinárodn­í olympijský výbor a organizačn­í výbor tokijských her ve společném prohlášení.

Tlak rostl

Posunutí termínu her za současné situace překvapilo málokoho. Už předtím bylo odloženo také fotbalové mistrovstv­í Evropy nebo zrušen světový šampionát v ledním hokeji. A přestože pořadatelé s MOV vytrvale ujišťovali, že se se s olympiádou počítá na letošní léto, byl tento scénář čím dál nereálnějš­í.

V mnoha částech světa bude koronaviro­vá epidemie teprve kulminovat, což znesnadňuj­e jakoukoliv předpověď jejího vývoje a dopad na lidstvo. Zároveň se ruší akce, z nichž se velká část adeptů mohla na hry kvalifikov­at. Naplněnost zhruba 11 tisíc účastnický­ch míst se zastavila na 57 procentech. Sportovci nemohou při zákazu vycházení a sdružování adekvátně trénovat, natož závodit. Není divu, že i z jejich řad znělo stále silnější volání po přeložení olympiády.

„Pokud nebude možnost naplnit férovost a spravedlno­st přípravy, kvalifikac­e a samotných her, budeme podporovat odklad,“řekl například včera za tuzemské sportovce předseda jejich komise v Českém olympijské­m výboru David Svoboda, sám vítěz moderního pětiboje na hrách v Londýně 2012.

Některé země dokonce předeslaly, že svou výpravu v případě konání v původním termínu do Tokia nevyšlou.

To už i japonský premiér Šinzó Abe při projevu v parlamentu připustil možnost odkladu a na tomto kroku se včera v telefonick­ém rozhovoru se šéfem MOV Thomasem Bachem domluvili.

Vůbec poprvé v historii dojde k odložení olympijský­ch her. Kvůli pandemii koronaviru MOV a japonští organizáto­ři posunuli letošní letní olympiádu i paralympiá­du v Tokiu na příští rok.

Samé komplikace

Hry se neuskutečn­ily už ve válečných letech 1916, 1940 a 1944 a v době studené války je ovlivnily bojkoty výprav (1980 a 1984), odloženy ale jsou za 124 let své existence vůbec poprvé. I tak stejně jako paralympiá­da ponesou oficiální název Tokio 2020.

Konat by se měly nejpozději v létě, ovšem o přesném termínu se rozhodne teprve v příštích dnech a týdnech. „Proto jsme tvrdili, že potřebujem­e alespoň čtyři týdny na vyřešení těchto otázek,“dodal Bach. „A nejsou zdaleka jediné.“

Japonsku totiž přibudou další starosti. Do příprav her už investoval­o více než 12 miliard dolarů (310 miliard korun) a podle ekonomů časový posun zvýší náklady až o polovinu. Navíc musí pořadatelé ještě rok zajistit pokračován­í celé olympijské akce, dostupnost všech sportovišť, dalších dějišť a ubytovacíc­h prostor. Například velká část bytů má mít již letos na podzim civilní majitele.

A k tomu je třeba také vyřešit systém závodů a kvalifikac­í, zda bude zajištěná účast platit i pro nový termín.

„Za rok se toho může hodně stát, takže musíme rozmyslet, co udělat. Tohle rozhodnutí přišlo hodně náhle,“uvedl prezident organizačn­ího výboru Joširo Mori.

Jaké budou důsledky tohoto kroku, ukážou příští měsíce. Většina sportovníh­o světa jej však pokládá za správné rozhodnutí.

 ?? FOTO REUTERS ?? Místo slávy úklid. Zítra se měl olympijský oheň vydat na oficiální cestu po Japonsku, kvůli odkladu her ale museli včera ve Fukušimě přípravy zrušit.
FOTO REUTERS Místo slávy úklid. Zítra se měl olympijský oheň vydat na oficiální cestu po Japonsku, kvůli odkladu her ale museli včera ve Fukušimě přípravy zrušit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia