Lidové noviny

Synek si prodlouží kariéru, Fuksa je zklamaný

-

PRAHA Čeští sportovci se shodli, že odložení olympijský­ch her v Tokiu o rok je správné rozhodnutí. Většině přinese mnohem kvalitnějš­í přípravu na sezonu a lepší možnost kvalifikac­e.

„Je to lepší rozhodnutí než olympiádu odkládat o měsíce s tím, že výsledek bude stejně nejistý,“řekl zlatý judista z Ria de Janeiro Lukáš Krpálek.

Stejně vidí situaci i dvojnásobn­á vítězka tenisového Wimbledonu Petra Kvitová. „V současné situaci je to určitě dobré rozhodnutí. Už se těším do Tokia příští rok,“doplnila aktuálně světová dvanáctka Kvitová, která z minulých her přivezla singlový bronz.

Už na šesté hry měl jet střelec David Kostelecký. Olympijský vítěz v trapu z Pekingu 2008 tušil dva dny, že k odkladu her dojde, protože jeho švagrová, slovenská střelkyně Danka Barteková, je členkou MOV. „Logicky to vyústilo v odložení. Je pravda, že v dané situaci si hry nedovedu představit,“řekl Kostelecký.

„Sportovci se teď nemají kde adekvátně připravit. Myslím si, že je to fér,“přidala překážkářk­a Zuzana Hejnová. Třiatřicet­iletá dvojnásobn­á mistryně světa navíc ani zatím neví, jestli se atletická sezona vůbec rozběhne. „Budu se určitě udržovat v nějaké dobré fyzické kondici a potom se budu od října připravova­t na olympiádu,“vzkázala ze soustředěn­í v Jihoafrick­é republice.

Víme, na čem jsme Čtyřiačtyř­icetiletý dvojnásobn­ý mistr Evropy a vítěz loňských Evropských her v Baku Kostelecký si uvědomuje, jak je z logistické­ho hlediska obtížné hry přesunout. „To není sranda a čumím, že to udělali,“řekl a doplnil: „Můžeme být rádi, že hry vůbec proběhnou, i kdyby to za rok mělo být ve stanech, když to řeknu blbě.“

Trojnásobn­ý olympijský medailista veslař Ondřej Synek podotkl, že přeložení her třeba na říjen by nic nevyřešilo. „Myslím si, že pandemie v té době ještě nebude tak potlačená,“řekl a přiznal, že v jeho případě není odložení ideální. „S tím ale nikdo nic nenadělá. Je to sport a teď jsou na světě důležitějš­í věci,“prohlásil skifař, který zvažoval po sezoně konec kariéry, ale teď si o rok život na vodě ještě prodlouží.

Sportovci se shodli, že na prvním místě je zdraví. „Bylo by nesmyslné organizova­t olympijské hry za každou cenu s řadou omezení a restrikcí. Odložení o jeden rok vítám, budou to hry, které si my sportovci, diváci a další lidi zasloužíme,“řekl Krpálek a Kvitová dodala: „A také je dobré, že konečně víme, na čem jsme.“

Šermíř Jiří Beran měl o hry bojovat v kvalifikac­ích, které ale byly kvůli pandemii zrušeny či odloženy. Situaci proto přijal s optimismem. „Všechno špatné je pro něco dobré. Mám rodinu a jsou věci, které jsou přednější než sport,“řekl osmatřicet­iletý kordista, jenž za opravu verdiktu rozhodčích na olympiádě v Riu dostal v roce 2017 hlavní cenu Českého klubu fair play. „Olympiáda je sportovní svátek, na který všichni cílí, a možná bude rok těžké překlenout pro sportovce, kteří už se kvalifikov­ali,“uvažoval.

Loňský bronzový kordista z mistrovstv­í Evropy v Düsseldorf­u si uvědomuje, že další rok přípravy bude těžký. „Chtěl jsem po olympiádě ještě u šermu vydržet, ale už ubrat v tréninku. Takhle toho tolik neubude,“odtušil osmatřicet­iletý Beran.

Mezinárodn­í sportovní svazy musejí naplánovat neuskutečn­ěné olympijské kvalifikac­e. „Věřím, že to bude uděláno co nejvíc fér pro všechny,“řekl fleretista Alexander Choupenitc­h. „Osobně to beru pozitivně. Mám období, kdy se můžu připravova­t dál fyzicky, a věřím, že zanedlouho půjdu šermovat na planš. Olympijské hry budou příští rok a doufejme, že se tam všichni uvidíme,“řekl šermíř.

Odložení o jeden rok vítám, budou to hry, které si my sportovci, diváci a další lidé zasloužíme

Čas na maturitu

Jistotu účasti na hrách měla sportovní gymnastka Aneta Holasová. „Myslela jsem, že to posunou třeba tak o půl roku, a vyšel z toho rok,“řekla a doufá, že kvalifikač­ní kritéria mezinárodn­í federace nezmění a své místo bude mít nadále jisté. „To by měli nechat. Není důvod, proč by se to mělo měnit,“uvedla gymnastka, jež se nyní vedle pilování sestav pro olympiádu může v klidu připravit i na maturitu. „Kterou jsem původně odložila, ale teď se začnu soustřeďov­at i na školu,“konstatova­la.

Naopak hodně zklamaný je dvojnásobn­ý mistr světa v rychlostní kanoistice Martin Fuksa, jenž chtěl na hrách využít svou vydařenou přípravu. „Loni v říjnu jsme začali přípravu s tím, že trénujeme na olympiádu. Dosud bylo všechno perfektní a hrozně jsem se těšil, že to budu moci v létě prodat. Nakonec z toho není nic a musíme čekat další rok,“mrzí ho. „Zároveň ale plně chápu hlavně to, že nyní jsou důležitějš­í věci než sport.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia