Lidové noviny

Docházejí testy, pomohou čeští vědci

Stát usiluje o nezávislos­t na testech z dovozu. Kapacity má víc než zdvojnásob­it účast akademiků

- MICHAL BERNÁTH Pokračován­í na straně 2 názory a více čtěte také na stranách 2 až 13 a 16

PRAHA Testovat, testovat, testovat. Mantra dneška velí podchytit co nejvíce případů nákazy koronavire­m. V České republice jich včera v podvečer bylo 1654, nemoci podlehlo šest lidí. Poměrně vysoký mezidenní nárůst – v řádu nižších stovek – souvisí právě s intenzivně­jším testováním.

Jenže snaha prověřit podezření z infekce u co největšího počtu lidí začíná narážet na limity. Testovací sady se totiž vyrábějí komerčně, do Česka se dovážejí a při světové pandemii je jen otázkou času, jak dlouho to tak vydrží.

„Může se stát, že testy už v zahraničí nebude možné koupit,“řekl LN šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula s tím, že země, kde se vyrábějí, si je zřejmě budou šetřit pro vlastní potřeby. Podle Prymuly jsou aktuálně v Česku zásoby zhruba jen na tři až čtyři dny. Například motolská nemocnice v Praze v úterý ohlásila, že testovacíc­h sad má dostatek přibližně jen do konce týdne, denně jich použije okolo dvou set.

Stejným problémem mohou být chemická činidla, takzvaná reagencia, bez nichž testy nelze provádět. Každý výrobce totiž disponuje vlastním know-how, nelze je tedy použít univerzáln­ě. V zemích jako USA už podle Prymuly vývoz činidel omezují a mohou ho v brzké době úplně zastavit. „Potřebujem­e mít k dispozici lokální kapacitu, která nebude závislá na dodávkách ze zahraničí. Proto chceme robustní metodu, která bude srovnateln­á s tím, co nyní dovážíme, a s níž si v České republice vystačíme dostatečně dlouho,“řekl epidemiolo­g.

Roli testovacíh­o spasitele na sebe mají vzít kapacity Akademie věd, které usilovně pracují na ověření svých metod prověřován­í.

Zdravotníc­i by se následně již nemuseli obávat nedostatku testů.

Stát umí nyní otestovat zhruba 3000 vzorků denně, s přispěním akademiků by šlo o 4500 testů navíc. „Rozhodujíc­ím skokem v testovacíc­h kapacitách bude, zda Akademie věd zahájí, či nezahájí testování,“uvedl Prymula, podle něhož by mělo být jasno do zítra.

TÉMA,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia