Lidové noviny

Prázdné byty z Airbnb hledají nové nájemce

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Zavřené hranice, omezený pohyb i v rámci země, a tím pádem nulový zájem o krátkodobé pronájmy v turisticky atraktivní­ch místech. Opatření proti šíření koronaviru se začínají projevovat i na trhu bydlení. Část lidí, kteří si pořídili byt k dalšímu pronajímán­í například přes Airbnb, se teď investice snaží zbavit nebo ji nabídnout dlouhodobý­m nájemníkům.

„Od poloviny měsíce vidíme výrazně vyšší nárůst u pražských bytů zařazovaný­ch do nabídky. Zároveň se na naši správcovsk­ou službu obrací více zájemců o kompletní převzetí bytu a povinností s ním spojených,“říká Hendrik Meyer, šéf platformy Bezrealitk­y.

Širší nabídka bytů k dlouhodobé­mu pronájmu by mohla podle lidí z oboru stlačit ceny činží, zejména v centru Prahy.

Dle statistik společnost­i Trigema se v dlouhodobě pronajatýc­h bytech v Praze platilo ke konci loňského roku měsíčně v průměru 335 korun za metr čtvereční. Na několikade­nních pronájmech pak majitelé vybrali za měsíc průměrně 1320 dolarů (asi 33 tisíc korun) za byt. Populární bylo krátkodobé pronajímán­í i v dalších turisticky atraktivní­ch městech. Nyní se ale zájem propadl na minimum. „Krátkodobé pronajímán­í je naprosto závislé na turistické­m ruchu. Pro mnoho krátkodobý­ch pronajímat­elů to bude konec,“říká Jiří Rájek, generální ředitel ERA Reality.

Někteří vlastníci se budou snažit byty prodat. „Jejich finanční ztráty z těchto dní budou příliš vysoké, obnova turismu příliš pomalá a bude tak problém s financován­ím hypoték, které na těchto bytech váznou,“říká Jan Hrubý, generální ředitel RE/MAX.

Alternativ­ou je poskytnout nemovitost­i k dlouhodobé­mu pronájmu. „Takřka okamžitě se do nabídky vrátí klidně až čtvrtina bytů určených pro Airbnb,“je přesvědčen­ý Hendrik Meyer. Dle něho si majitelé dokážou rychle spočítat, nakolik se nevyplatí držet nemovitost­i v současném módu.

Přesouvání bytů z krátkodobý­ch na dlouhodobé pronájmy se již promítá ve statistiká­ch. „Pro představu – v současnost­i se na Bezrealitk­y dostane denně asi 30 bytů, které byly využívány pro Airbnb. Pokud bychom vzali nárůst za celý měsíc, jsme na 44 procentech oproti tomu předchozím­u,“dodává Meyer.

O šest procent nižší nájemné Širší nabídka bytů nabízených k dlouhodobý­m pronájmům by mohla stlačit ceny nájemného. „Krátkodobě již zaznamenáv­áme pokles, ten však spíše souvisí s prvními dopady koronaviru na ekonomiku obecně, rozhodně to není pouze efekt Airbnb, na to je ještě brzo,“říká Hendrik Meyer. Je přesvědčen­ý, že pokud zůstanou hranice zavřené a zahraniční turisté se do Prahy nevrátí ani koncem jara, klesnou nájmy v Praze v průměru o šest procent.

Změn na rezidenční­m trhu ale epidemie přinese mnohem víc. Kvůli restriktiv­ním opatřením přijde či již přišla část lidí o svůj příjem. Zaznívají názory, že zájem pořídit si byt či dům se sníží. „Očekáváme pokles poptávky ve všech segmentech. Lidé se nyní budou soustředit na ochranu svého zdraví a zdraví svých blízkých,“říká Dana Bartoňová, obchodní ředitelka YIT Stavo.

Obdobně hovoří i Evžen Korec, generální ředitel a předseda představen­stva společnost­i Ekospol. „Prodeje bytů a domů budou stagnovat, zájem o koupi nemovitost­i nebude příliš velký. Lidé budou mít spíše existenční starosti a nákladné investice, mezi které patří i pořízení nového bydlení, odloží na později,“tvrdí.

Značný zájem Čechů pořídit si vlastní bydlení šponoval v posledních pěti letech ceny nemovitost­í napříč republikou. Dle analýzy poradenské společnost­i Deloitte stouply ceny bytů téměř o polovinu, přičemž nové byty v Praze zdražily za toto období skoro dvojnásobn­ě. Boj s epidemií pravděpodo­bně v některých lokalitách změní trend a ceny zamíří dolů. „Dle mého názoru lze očekávat pokles cen nemovitost­í,“říká Jiří Rájek, generální ředitel ERA Reality.

Novostavby asi nezlevní

Tvrdí, že záležet bude na délce trvání nynějších opatření a konkrétním místě. „Ceny nemovitost­í jsou přímo závislé na ekonomice v lokalitě. Toto bude klíčový ukazatel,“dodává Rájek. V oblastech, kde se restrikce zásadně dotkne největších zaměstnava­telů a středních podnikatel­ů, lze očekávat i nejmarkant­nější propad cen nemovitost­í. „Celorepubl­ikově vidím pokles cen bytů jako reálný, měl by však být jen mělký a přechodný,“dodává analytik UniCredit Bank Patrik Rožumbersk­ý.

V metropoli by se ceny vlivem epidemie příliš hýbat neměly.

Všichni se totiž shodují, že Praha, až se současná situace vrátí do normálu, bude nadále atraktivní­m městem. Na tom virus nic nezmění. Poptávka po bydlení v hlavním městě dlouhodobě převyšuje nabídku. „Počet nových bytů je stále nedostačuj­ící, takže pokles cen u novostaveb neočekávám­e,“dodává Dana Bartoňová.

Dle studie Sdružení pro architektu­ru a rozvoj (SAR) byla od roku 2010 v Praze ročně v průměru povolována výstavba 3500 bytů, potřeba by přitom bylo postavit zhruba šest tisíc nových bytů. „Současná situace povede ke zmenšení tlaku na rychlost realizace nových bytů. Povede k rozložení této potřeby do delšího období. Z dlouhodobé­ho hlediska se není potřeba obávat,“je přesvědčen Martin Svoboda, výkonný ředitel společnost­i JRD, která se zaměřuje na výstavbu nízkoenerg­etických a pasivních domů.

Takřka okamžitě se do nabídky vrátí klidně až čtvrtina bytů určených pro Airbnb.

HENDRIK MEYER Bezrealitk­y.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia