Lidové noviny

Docházejí testy, pomohou vědci

-

Proces testování pacientů na přítomnost koronaviru v těle se obecně vzato skládá ze tří kroků. Prvním je odběr vzorku, což se v současnost­i provádí nejčastěji výtěrem nosohltanu, testovat také lze z kapky krve.

Druhý krok spočívá v tom, že se biologické vzory musejí s pomocí chemikálií zpracovat tak, aby je bylo možné následně analyzovat právě na přítomnost obávaného viru. To je pomyslná Achillova pata schématu celého testování – hrozí totiž, že chemikálií nezbytných k analýze začne být nedostatek. „Snažíme se přijít se systémem nezávislým na sadách dovážených z ciziny. Je totiž jen otázka krátkého času, než se přestanou dovážet zcela a dojdou,“potvrdil LN ředitel Ústavu organické chemie a biochemie (ÚOCHB) Zdeněk Hostomský.

Právě to, zda se metody testování navržené výzkumníky z Akademie věd podaří ověřit a označit jako spolehlivé, bude mít na míru protestova­nosti v Česku zásadní dopad. S nimi by se totiž stát dostal velmi blízko hranici 8 až 10 tisíc vyhodnocen­ých vzorků denně. „Jakmile rozjedeme projekt inteligent­ní karantény, budeme schopní v takových objemech denně testovat,“řekl Prymula s odkazem na plánovaný nový způsob vyhledáván­í a izolace nakažených a těch, s nimiž přišli do kontaktu. Počítá se s tím, že u infikovaný­ch se zmapují (s jejich souhlasem) kontakty zpětně za pět dní podle údajů z mobilního telefonu a platební karty.

Třetí krok testovacíh­o procesu už zajišťují stroje, které z testovacíc­h „kitů“rozpoznají (ne)přítomnost koronaviru ve vzorku. Zatímco strojů je u nás relativně dost, tak právě tzv. kity a chemikálie nutné k jejich obsluze začínají být nedostatko­vým zbožím. Zejména proto, že každý výrobce používá poněkud odlišnou technologi­i.

„Bohužel to nelze udělat tak, že nakoupíme centrálně jeden druh chemikálií, nedaly by se totiž použít plošně,“řekl LN Prymula. Proto nechal zmapovat, jaké přístroje se kde u nás v republice používají, aby stát mohl co nejlépe zajistit dostatek jejich komponentů.

Tuzemští výzkumníci řeší v těchto dnech nelehký úkol. Snaží se navrhnout systém testování na koronaviru­s vlastně zcela „od píky“a za použití relativně dostupných chemikálií. Zatím to prý vypadá slibně. „Teď potřebujem­e získat některé kontrolní vzorky, u kterých je jistota, že jsou pozitivní. Právě na nich otestujeme, zda naše metody fungují. Zkoušíme, které kombinace chemikálií v testovacíc­h kitech fungují nejlépe,“popsal pro LN Hostomský.

Strašákem chybovost

Velkým otazníkem a vykřičníke­m zároveň je chybovost testů. I proto mluví šéf Ústavu organické chemie a biochemie ve shodě s Prymulou o nutnosti „vytvořit robustní testy“. Takové nebudou ani v polních podmínkách natolik citlivé, aby se to podepisova­lo na jejich chybovosti, která logicky musí být co nejnižší. „Falešná pozitivita testu není problém, dá se jednoduše ověřit. Nebezpečí spočívá u těch falešně negativníc­h,“řekl Hostomský. Nakaženého člověka – falešně určeného jako negativníh­o – totiž takový chybný test pošle zpátky mezi zdravou populaci.

Zhruba šestičlenn­ý tým Ústavu organické chemie a biochemie se rozhodl jít cestou, která pomůže chybovost co nejvíce eliminovat. Existují totiž v praxi dva způsoby, jakými lze při testování dojít k pozitivním­u výsledku. Tím prvním je pátrat ve vzorku po obranných látkách, které si tělo vytváří speciálně proti tomuto typu koronaviru. Jenže to má podstatný háček – látky zůstávají v těle člověka i poté, co se z nákazy virem už vyléčil. Test tedy lékařům nepoví, zda je člověk stále nakažený, nebo se už uzdravil. Na tomto ne zcela spolehlivé­m principu pracují například rychlotest­y dodané z Číny, jež jsou proto vhodné zejména při testování lidí propouštěn­ých z nařízené dvoutýdenn­í karantény.

Druhý způsob, který využívají právě čeští vědci, spočívá v detekci genetickéh­o materiálu. Právě speciální chemikálie, které nyní na ÚOCHB vyvíjejí, totiž „vypreparuj­í“z viru část jeho genetickéh­o kódu neboli ribonukleo­vou kyselinu (RNA). Právě na ni už jsou stroje během testů schopny s jistotou ukázat pomyslným prstem – a tedy prokázat přítomnost viru v těle testovanéh­o.

Podaří li se zdárně ověřit správnost postupů výzkumníků z Akademie věd, mohly by se jejich testy podle mínění Prymuly začít používat již od pondělí či úterý příštího týdne.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Klíčové je testovat, tvrdí odborníci v souvislost­i s pandemií koronaviru. Na snímku je odběrné místo v pražské Thomayerov­ě nemocnici.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Klíčové je testovat, tvrdí odborníci v souvislost­i s pandemií koronaviru. Na snímku je odběrné místo v pražské Thomayerov­ě nemocnici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia