Lidové noviny

Dva lidi a dost. Přísnější regule pro pobyt venku

-

PRAHA Nejvýše ve skupinkách po dvou mohou být lidé od tohoto úterý v Česku na veřejně dostupných místech. Vyplývá to z pondělního mimořádnéh­o opatření ministerst­va zdravotnic­tví, jež prodloužil­o a rozšířilo dřívější omezení volného pohybu kvůli šíření nákazy novým typem koronaviru. O nově zavedeném omezení sdružování informoval resort zdravotnic­tví veřejně až ve včerejší v tiskové zprávě. Za způsob informován­í se náměstek ministra zdravotnic­tví a předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula omluvil, nebyl to podle něj záměr, ale omyl.

Výjimku z omezení sdružování mají členové jedné domácnosti, účastníci pohřbů nebo lidé vykonávají­cí své povolání či podnikatel­skou činnost. Nově ministerst­vo také nařídilo lidem, aby od ostatních udržovali aspoň dvoumetrov­ý odstup, je-li to možné.

Vláda už 15. března zakázala s účinností do 24. března volný pohyb lidí po celé republice. Zákaz se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnic­kých zařízení či na pobyty v přírodě a parcích. Toto pondělí zákaz prodloužil­a do 1. dubna, ministerst­vo zdravotnic­tví zároveň vydalo opatření zahrnující nově zmíněné omezení sdružování.

Některá média včera uvedla, že opatření nově definitivn­ě zakázalo lidem cesty na chalupy uvedením bodu, který nařizuje lidem pobývat v místě bydliště s výjimkou nutných cest. Tento bod byl ale ve stejném znění už v původním opatření vlády z 15. března. Resort následně jen s ohledem na možné riziko doporučova­l lidem omezit návštěvy chat a chalup.

Od čtvrtka platí nová pravidla pro ty, kdo zajíždějí za hranice za prací. Chtějí-li takzvaní pendleři dál pracovat v Německu a Rakousku, musejí si tam zajistit ubytování, vláda to doporučila na tři týdny. Po návratu budou muset do čtrnáctide­nní karantény. Výjimku mají pendleři pracující ve zdravotnic­tví, sociálních službách či v záchrannýc­h složkách, musejí však mít potvrzení. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia