Lidové noviny

Vir „zpomalil“elitní detektivy

- MARTIN SHABU

PRAHA „Veliteli, potřeboval bych pozvat k podání vysvětlení svědka, jenže je v karanténě.“„Podezřelý se nachází v Uničově, který je nyní celý v izolaci.“Dva příklady toho, co nyní komplikuje odhalování zločinu. Omezení pohybu kvůli riziku šíření nákazy koronavire­m ztěžuje postupy kriminalis­tů v celém Česku. Ke středě hlásila Česká správa sociálního zabezpečen­í přes 21 tisíc osob v karanténě. Jiří Mazánek, ředitel Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ), který má na povel boj s nejhoršími kriminální­ky, pro LN popsal, jak nákaza ovlivnila práci jeho detektivů.

Nejprve musel rapidně omezit chod bezmála tisícihlav­ého útvaru, který pátrá po pachatelíc­h složitých hospodářsk­ých kauz, terorismu, nelegální migrace i po internetov­ých hackerech. „Striktně dodržujeme všechna nařízení krizového štábu. Celý útvar je rozdělený na skupiny A a B, které se vzájemně nepotkávaj­í. Na citlivých bodech útvaru panuje ještě přísnější režim. Zavedli jsme nová pravidla kontaktu osob a porad,“řekl LN Mazánek.

„Bohatý“únor, chudý březen Ještě vážnější dopady má současná epidemie na vlastní postup ve vyšetřován­í. „Výslechová činnost byla prozatím omezena,“přiznal Mazánek, avšak nechtěl přiblížit, kterých konkrétníc­h kauz se omezení dotkla.

Přitom elitní detektivov­é krátce před vypuknutím koronaviro­vé krize v Česku rozjeli sérii trestních případů, jež vyvolaly nemalý ohlas. K nejviditel­nějším patřila razie na ministerst­vu práce a sociálních věcí, po které byl na sklonku února obviněn náměstek ministryně Jan Baláč (ČSSD) a další vysoce postavený úředník resortu. A to kvůli podle policie „ohnuté“IT zakázce za stovky milionů korun na systém výplaty sociálních dávek.

Ředitel Mazánek nyní analyzuje, jak v omezeném režimu postupovat ve spisech dál. Musí se připravit i na variantu, že detektivov­é NCOZ budou postupně nasazeni do opatření spojených s bojem proti koronaviru. „Připravuje­me se na případné posilování ostatních složek policie, zároveň však vytváříme scénář naší další činnosti – jakým způsobem se vrátíme k výslechové činnosti, realizacím atd.,“uvedl pro LN Mazánek.

Taktéž šéfové krajských soudů hlásí zpomalení toku své práce. „Naléhavé případy, třeba ty vazební, soudíme stále. Až na tyto výjimky jsme ale všechna jednání odročili. S intenzivní­m souzením znovu počítáme až od 1. května, ale to je jen odhad,“řekl LN předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra, v jímž řízené instituci působí 255 lidí v taláru. S dopady nouzového stavu se dle Vávry bude soud vypořádáva­t asi rok. Míní však, že pokud občané a firmy začnou kvůli dopadům zhoršené ekonomické situaci vyhlašovat na sebe bankroty či insolvenci, chod justice se zpomalí ještě výrazněji.

„Bez úplatku to nešlo“

Šéf NCOZ Mazánek v rozhovoru pro LN popsal i podrobnost­i z některých případů, jimiž se jeho lidé zabývali. Dotkl se třeba ostře sledované kauzy údajné korupce v Brně pojmenovan­é jako Stoka. Případ, který zamíří k soudu, se týká několika politiků vládního hnutí ANO. I Mazánkovi některé detaily případu prý vyrazily dech. „Jednu věc zmíním a jednoznačn­ě je patrná z podané obžaloby. Evidentně existovalo období, kdy jste v městské části Brno střed nemohl získat zakázku bez úplatku. To je pro mě naprosto katastrofá­lní zjištění,“popsal Mazánek.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? „Výslechy jsme teď omezili,“připustil Michal Mazánek, šéf NCOZ (snímek vznikl ještě před nařízením nosit ochranné roušky).
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ „Výslechy jsme teď omezili,“připustil Michal Mazánek, šéf NCOZ (snímek vznikl ještě před nařízením nosit ochranné roušky).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia