Lidové noviny

Muž léčený remdesivir­em byl dál v kritickém stavu

- MAGDALÉNA LANGOVÁ KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Lék Remdesivir americko-izraelské firmy Gilead, ke kterému se upínají velké naděje v boji proti koronaviru, dostal v úterý ráno první český pacient, muž hospitaliz­ovaný v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN). Lékaři mu vpravili do těla první infuzi a zatím není jasné, jestli remdesivir velkým očekáváním dostojí.

„Nedokážeme predikovat, kdy by měl lék začít zabírat. Jde o deset infuzí a teprve se ukáže, jestli léčba začne zabírat,“sdělila LN mluvčí VFN Marie Heřmánková.

Muži selhaly plíce, od 15. března za něj dýchají kompletně ty umělé, mimotělní. Díky nim mohl přežít, než remdesivir dorazil. „Pacientův stav je stále velmi vážný, kritický. Pán je na tom pořád stejně, žádné zlepšení ani zhoršení po podání léku Remdesivir u něj nenastalo. Stav se bohužel nezměnil,“řekla včera mluvčí Heřmánková.

Není jisté, že lék bude účinkovat, pořád je to vlastně experiment­ální přípravek. V tuto chvíli žádný potvrzený a ozkoušený lék na koronaviru­s neexistuje. Lékaři toliko ulevují pacientům od příznaků, ale porazit chorobu musí jejich vlastní imunita.

Remdesivir je antiviroti­kum, jež zabraňuje množení viru. Původně měl sloužit pro léčbu nakažených krvácivou horečkou ebola v Kongu, epidemii se ale podařilo zastavit a testy léku byly přerušeny. Podle Světové zdravotnic­ké organizace, která označila remdesivir za „nejslibněj­šího kandidáta“v boji proti koronaviru, tento lék zabíral i na nemoci SARS a MERS, jež jsou způsobeny příbuzným typem koronaviru.

Česká stopa

Lék vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře. Společnost však zároveň minulou neděli oznámila, že přestává „kvůli přílišné poptávce v posledních dnech“udělovat povolení k pokusné léčbě. Jedinou výjimku budou tvořit těhotné ženy a děti mladší 18 let.

„Nevíme, jestli ten lék je tak život zachraňují­cí, jak všichni doufáme, jak se to prezentuje,“citovala v úterý agentura ČTK zástupce přednosty anesteziol­ogické kliniky VFN Martina Balíka, který je ošetřující­m lékařem pacienta ve vážném stavu. „Účinnost se potvrdila na zvířatech, avšak chybí nám studie na lidech. Vědět jistě to můžeme během letošního roku,“dodal Balík s tím, že mechanismu­s účinku podle něj vypadá přesvědčiv­ě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia