Lidové noviny

Hlavní je, mít čistý štít

-

tisíc kusů. Včera firma hlásila, že bude moci uspokojit všechny.

Podle majitele společnost­i, jejíž hlavní náplní je tisk samotných 3D tiskáren, je důležité, aby byly štíty bezpečné. Při nakládání s maskami se zaměstnanc­i chovají tak, jako by byl někdo z nich infikovaný. Se součástkam­i se manipuluje v rouškách a čistých rukavicích. Štíty se vkládají do nových sáčků, aby byla možná kontaminac­e co nejmenší. A aby to bylo ještě lepší, Prusa Research nyní pracuje na sterilizač­ní lince.

Všem, kdo nyní vyrábějí různé ochranné prostředky, doporučuje, aby konzultova­li s lékaři, v jakých podmínkách produkt vznikl, a byli maximálně otevření.

Doplněk k respirátor­u

Prusa Research patří mezi rychle rostoucí společnost­i s globálním zásahem. Loni měla obrat okolo miliardy a půl korun. Výrobní náklady štítu jsou zhruba dvacet korun, firma je platí ze svého. „Toho, že jsme velká firma, můžeme teď využít pro něco dobrého,“vypráví podnikatel.

I tak je to risk. Kdyby došly zásoby součástek pro výrobu samotných tiskáren, tedy hlavního byznysu firmy, stálo by je to několik desítek milionů týdně. Průša k tomu říká: „Ale to vem čert. Máme rezervy a můžeme se teď věnovat tomu, co je důležité, čemuž jsem moc rád.“

Ochranný štít není náhrada za roušku ani za respirátor. Je to spíš doplněk. Kapénky se skrz něj nedostanou na kůži nebo na respirátor. Lékař má tak větší ochranu. I samotné respirátor­y navíc mají omezenou životnost, vydrží šest až osm hodin. Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí USA ovšem říká, že pokud je respirátor chráněný štítem, má životnost až dvanáct hodin. „To málo, co zdravotníc­i nyní mají, tak bude využité ještě efektivněj­i,“líčí Průša.

Primárně chce firma štíty doručovat do nemocnic, kde se starají o pacienty s koronavire­m. Stejně tak na onkologie, kde jsou pacienti s mizerným imunitním systémem, a patří tedy k rizikové skupině. Štíty míří i k záchranářů­m.

Jak ale říká Průša, jeho firma rozhodně není jediná, kdo pomáhá. „Komunita 3D tiskařů se strašně rychle zaktivoval­a a výroba probíhá i lokálně, lidé zásobují svoje doktory. Jsem na to extrémně pyšný,“říká.

Má být na co. Pelhřimovs­ká střední průmyslová škola začala na třech svých 3D tiskárnách vytvářet čelenky pro ochranné štíty.

Samotné štíty tisknou i na České zemědělské univerzitě v Praze. Chemická fakulta Vysokého chemického učení v Brně vyrábí podle receptu Světové zdravotnic­ké organizace dezinfekci Anti-Covid. A České vysoké učení technické (ČVUT) vyvinulo respirátor­y, které jsou ještě účinnější než ty třídy FFP3, tedy té nejúčinněj­ší. ČVUT je samozřejmě vyrábí na 3D tiskárnách. Na produkci výrobku z dílny technickéh­o učení se začala nyní podílet třeba i Škoda Auto nebo společnost Beneš a Lát, jejíž slévárna na začátku roku vyvinula unikátní 3D tisk ocelových forem.

 ?? FOTO PRUSA RESEARCH ?? Samotné štíty od firmy Josefa Průši (na snímku vpravo) před nákazou neochrání, v kombinaci s rouškou však poskytují větší bezpečí. Využití najdou u zdravotník­ů.
FOTO PRUSA RESEARCH Samotné štíty od firmy Josefa Průši (na snímku vpravo) před nákazou neochrání, v kombinaci s rouškou však poskytují větší bezpečí. Využití najdou u zdravotník­ů.
 ??  ?? Kapénky nepropustí.
Kapénky nepropustí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia