Lidové noviny

Přímé náhrady škody bude těžší vymáhat

- TOMÁŠ NAHODIL

PRAHA Omezení maloobchod­ního prodeje a svobody pohybu se od úterního rána řídí zákonem o ochraně veřejného zdraví. Ministerst­vo zdravotnic­tví podle této normy vydalo nové mimořádné opatření, které lidem i firmám ukládá stejné povinnosti a omezuje je na týchž právech jako dosavadní krizová rozhodnutí vlády.

„Řada opatření souvisí s ochranou veřejného zdraví a pro operativně­jší formu jsou po projednání ve vládě přijímána formou mimořádnéh­o opatření ministra zdravotnic­tví,“odůvodnila pro LN změnu mluvčí vlády Jana Adamcová.

Jenomže z právního hlediska je rozdíl, jestli opatření vydává vláda, nebo ministerst­vo zdravotnic­tví. Od okamžiku vyhlášení nouzového stavu kabinet práva omezoval a nové povinnosti ukládal v režimu krizového zákona. Právníci však upozornili na to, že tento zákon státu ukládá povinnost nahradit lidem i firmám škodu, která jim jeho opatřeními vznikne. Podle odborníka na zdravotnic­ké právo Ondřeje Dostála zákon o ochraně veřejného zdraví takovou povinnost neobsahuje.

„Přesto považuji za téměř jisté, že pouhou změnou ve způsobu vyhlášení těchto opatření nemůže stát obcházet svou povinnost nahradit případnou škodu oprávněným subjektům podle krizové legislativ­y. Především ale pochybuji, že by ministerst­vo zdravotnic­tví mělo během nouzového stavu vydávat vlastní opatření. Ústavní zákon o bezpečnost­i, podle něhož vláda nouzový stav vyhlásila, totiž odkazuje na krizový zákon. A ten má proto během nouzového stavu před zákonem o ochraně veřejného zdraví aplikační přednost,“dodává Dostál.

Redakce LN se na důvod změny dotázala předsedy vlády a ministrů zdravotnic­tví i vnitra. Do uzávěrky listu neodpovědě­li.

Zahlcené soudy i rozpočet

Po kuloárech se nicméně šíří spekulace, že důvodem bylo právě hrazení ušlých zisků, jichž by se mohly opatřením zavřené firmy, třeba restaurace nebo cestovní kanceláře, na státu domáhat. Bylo by to zahlcující pro státní rozpočet i soudní systém.

Opozici se takový postup vůči podnikatel­ům nelíbí a chce situaci vysvětlit na dnešní schůzce s premiérem Andrejem Babišem.

„Podnikatel­é za současnou situaci nemohou, vláda s nimi nemůže takto ‚zametat‘,“uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Také šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová bude chtít od premiéra jasné vysvětlení. To bude žádat i předseda lidovců Marian Jurečka, který je připravený iniciovat mimořádné jednání Poslanecké sněmovny.

Podle ministryně financí Aleny Schillerov­é (za ANO) je ale výklad podle krizového i podle zdravotníh­o zákona stejný. „Výklad je takový, že ta přímá, jasná náhrada škody je v případě, že zabíráte někomu majetek nebo mu přikazujet­e nějakou činnost. Nic takového nenastalo,“řekla České televizi.

Podnikatel­é za současnou situaci nemohou, vláda s nimi nemůže takto „zametat“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia