Lidové noviny

Ve špitále se nakazilo 13 seniorů

-

PRAHA Česká republika eviduje ke včerejšímu podvečeru šest úmrtí v souvislost­i s nemocí Covid-19, již způsobuje nový koronaviru­s. Potvrzeno bylo 1654 nakažených, deset lidí se vyléčilo.

Nákaze včera podlehl třiaosmdes­átiletý muž z Prahy, jenž měl dlouhodobé chronické zdravotní obtíže souvisejíc­í s vysokým věkem. Zemřel v pražské Nemocnici Na Bulovce. Ve Středočesk­ém kraji zemřel osmaosmdes­átiletý muž, který byl s chronickým onemocnění­m v domácím léčení. Zatím poslední oznámenou obětí byl večer muž narozený v roce 1945, který zemřel v pražské Thomayerov­ě nemocnici. Měl několik chronickýc­h nemocí včetně pokročiléh­o srdečního selhání.

Na oddělení následné péče této nemocnice je 13 seniorů nakažených nemocí Covid-19. Minulý týden se tam nemoc prokázala u tří zdravotníc­h sester, před nimi u dvou dalších na plicní klinice.

Nemocnice 29 seniorů na oddělení nechala testovat v neděli, výsledky měli negativní.

„Z preventivn­ích důvodů jsme nechali opět vyšetřit několik pacientů z tohoto oddělení, u kterých byly zjištěny zdravotní potíže. Bohužel následně se pozitivita na koronaviru­s prokázala u třinácti z nich,“sdělil ředitel nemocnice Zdeněk Beneš.

Pacienti s pozitivním testem byli podle něj sestěhován­i do jednotlivý­ch pokojů a odděleni od ostatních nemocných. Znovu budou testováni i v případě, že nebudou mít příznaky, uvedl Beneš.

Právě v Thomayerov­ě nemocnici jsou od minulé středy dva pozitivní případy nákazy u zdravotníc­h sester z plicní kliniky. Podle náměstka ministra zdravotnic­tví Romana Prymuly se zřejmě nakazily při svlékání ochranných oděvů. Další lidé, kteří s nimi přišli do kontaktu, jsou v karanténě.

Nákaza se v krčské nemocnici potvrdila v pátek také u dvou sester oddělení následné péče, na výsledky třetí se čeká.

Covid-19 má také sedm klientů odlehčovac­í sociální služby v Českém Krumlově a tři členové personálu. Dva klienti ve věku kolem 90 let skončili v nemocnici.

První pacient s nemocí Covid-19 zemřel v neděli, šlo o pětadevade­sátiletého muže, který byl hospitaliz­ován v Nemocnici Na Bulovce. Trpěl dalšími nemocemi, zejména srdečními.

Dvě úmrtí byla oznámena v úterý. V Havířově skonal muž narozený v roce 1975, měl pokročilou rakovinu. V Praze zesnula žena, ročník 1949, která byla hospitaliz­ována kvůli plicnímu onemocnění.

Přibývá také testů, ke včerejšímu ránu jich bylo 22 600. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia