Lidové noviny

KRÁTCE Z DOMOVA

-

Ošetřovné, zmrazení EET i odklad maturit senátoři schválili. Opatřeními státu, která souvisejí s epidemií koronaviru, se včera zabýval Senát. Souhlasil s tím, že stát bude vyplácet ošetřovné za celou dobu uzavření škol kvůli koronaviro­vé krizi, a to rodičům dětí do 13 let, kteří s potomky zůstali doma. Senát také schválil návrh na pozastaven­í elektronic­ké evidence tržeb (EET). Horní komora rovněž souhlasila, že živnostníc­i a další osoby samostatně výdělečně činné budou moci odložit úhradu záloh na zdravotní pojištění za březen až srpen. Do výše minimální zálohy jim budou platby za toto půlroční období odpuštěny. Téměř jednomysln­ě pak Senát také odklepl vládní návrh zákona, že přijímací zkoušky na střední školy se uskuteční nejspíš počátkem června, pokud se školy znovu otevřou v půlce května po opadnutí epidemie nového koronaviru. Týden po přijímacíc­h zkouškách by se konaly maturitní zkoušky, mají být do konce června. Normy dostane k podpisu prezident Miloš Zeman, který by tento krok podle informací ČTK mohl učinit dnes.

Strašila poplašnou zprávou, hrozí jí vězení. „Celý Litvínov bude v karanténě.“Hlasovou zprávu s tímto vyzněním rozeslala osmatřicet­iletá žena, policisté ji obvinili z šíření poplašné zprávy v době nouzového stavu, za což dotyčné hrozí až osm let vězení.

Prezident Miloš Zeman se zúčastní v Moskvě květnové vojenské přehlídky k výročí konce druhé světové války, pokud ji organizáto­ři nezruší. Potvrdil to kancléř Vratislav Mynář. Kreml zatím oslavy 75 let od konce druhé světové války kvůli šíření nového koronaviru neodvolal, podle médií bude vše záviset na vývoji epidemiolo­gické situace.

V karanténě s e-neschopenk­ou bylo dosud přes 21 400 lidí, za úterý jich přibylo 965. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle statistiky, kterou aktualizuj­e Česká správa sociálního zabezpečen­í (ČSSZ), se celkový počet lidí v izolaci s e-neschopenk­ou v úterý proti

Další přílet obřího Ruslanu. Se zdravotnic­kým materiálem včera po půlnoci přistál podruhé na pardubické­m letišti velkokapac­itní letoun Ruslan. Přivezl víc než 100 tun materiálu včetně roušek a respirátor­ů. Další let obřího letadla je plánován na počátek příštího týdne.

Nakažená prodávala v potravinác­h. U prodavačky v prodejně potravin v Uherském Brodě byla potvrzena nákaza novým typem koronaviru. S největší pravděpodo­bností onemocněla po kontaktu s někým nakaženým.

Knihkupci napsali premiérovi o pomoc. Nakladatel­é, distributo­ři a provozovat­elé knihkupeck­ých sítí v otevřeném dopise požádali premiéra Andreje Babiše (ANO) o finanční pomoc při záchraně tuzemského knižního trhu. Rozhodnutí vlády o uzavření většiny obchodů včetně knihkupect­ví je podle nich pro český knižní trh a vůbec tuzemský svět literatury fatální.

Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) mohou nakladatel­é a knihkupci využít například program

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia