Lidové noviny

Zácpy a fronty na lístky. Chu-pej se opět otevřela

-

Lidé berou vlaky a autobusy útokem, na silnicích vznikají zácpy. Takto včerejší dění v čínské provincii Chu-pej, která se přibližně po dvouměsíčn­í izolaci opět otevřela, popsala agentura AFP. Koronaviru­s je v pevninské Číně na ústupu, a tak v úterý místní vláda vyhlásila s platností od půlnoci místního času (úterních 17.00 SEČ), že se s určitými podmínkami ruší omezení pohybu v celé provincii s výjimkou hlavního města Wu-chanu. Tato jedenáctim­ilionová metropole se má otevřít teprve 8. dubna.

Pevninská Čína měla v úterý pouze 47 nových případů koronaviru, podle místních úřadů navíc všichni tito nově infikovaní přicestova­li z ciziny. V úterý onemocnění Covid-19 podlehli čtyři lidé, z toho tři právě ve Wu-chanu v provincii Chu-pej. Ta má přes 50 milionů obyvatel a koronaviru­s, který se zde objevil vůbec poprvé na světě, ji z celé Číny zasáhl nejvíce.

Provincii úřady izolovaly na konci ledna nedlouho před volnem, které v Číně provází oslavy lunárního Nového roku. Mnoho lidí, kteří pracují ve velkých městech v jiných částech země, se do ní na svátky vrátilo za svými rodinami.

Tisíce lidí dojíždějíc­ích za prací tak nyní zoufale čekají, až se budou moci vrátit do zaměstnání, na němž často závisí jejich rodina. Lidé se včera nahromadil­i například před nádražím v osmisettis­ícovém Ma-čchengu a v dešti stáli fronty na to, aby si mohli koupit jízdenku a provincii opustit.

Učitelka Kuo Wej, která včera na tuto stanici přicestova­la z Pekingu, reportérům AFP vysvětlila, že si koupila první lístek, který sehnala. Od doby, kdy byla provincie Chu-pej izolována, se do ní vrací poprvé. „Bylo to náročné,“okomentova­la svoji situaci.

Cestovat smí jen zdraví lidé s QR kódem

Čínské úřady upřesnily, že cestovat mohou jen prokazatel­ně zdraví lidé. Svůj zdravotní stav musí mít cestující potvrzený zeleným QR kódem uloženým v telefonu.

Obyvatelé Wu-chanu sice stále nesmějí město opustit, některé silnice vedoucí do města však byly otevřeny a se speciálním povolením je do něj nyní možné vjet autem. Od soboty by zde také měly zastavovat osobní vlaky, upřesnila AFP.

Čína se nyní obává, že by se v zemi mohl koronaviru­s začít šířit v druhé vlně zejména kvůli zavlečení ze zahraničí. Mnohá města včetně Pekingu proto zavedla přísná karanténní opatření. Všichni, kdo přicestují do hlavního města ze zahraničí nebo z jiné čínské provincie, musí projít čtrnáctide­nní karanténou. Lidé z provincie Chu-pej nemohou do Pekingu vůbec.

 ?? FOTO REUTERS ?? Po dvouměsíčn­í izolaci se včera znovu otevřela čínská provincie Chu-pej zasažená koronavire­m. Na snímku cestující na nádraží ve městě Sien-ning.
PEKING
FOTO REUTERS Po dvouměsíčn­í izolaci se včera znovu otevřela čínská provincie Chu-pej zasažená koronavire­m. Na snímku cestující na nádraží ve městě Sien-ning. PEKING

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia