Lidové noviny

Stát? Mexičané se starají sami

- SIMONA KAŠPAROVÁ

V Latinské Americe je nákaza koronavire­m teprve na začátku, mnohé státy už přesto přijaly přísná opatření. Ne tak Mexiko. Tamní obyvatelé se proto společně s místními úřady rozhodli před nemocí chránit sami.

MEXIKO/PRAHA „Portýr v hotelu nám říkal, že se Mexičané bojí, co s nimi bude, protože jsou kontaktní a často pohromadě a na to se vir těší,“svěřil se LN starší manželský pár z Česka, kterému se v pátek s dávkou štěstí podařilo vrátit z Mexika domů po téměř třítýdenní dovolené. Tento týden už to nebylo možné.

Hana s Ivanem byli v Mexiku ve stejnou dobu již loni, Hana dokonce i rok předtím, a pro LN potvrzují poznatky světových médií, že Mexičané se – podobně jako Češi – nespoléhaj­í na stát a snaží se s koronavire­m bojovat sami.

„Všichni, co jsme potkali, byli informovan­í a věděli, že je epidemie. Staří, mladí i žebráci nosili roušky, a to jak v metropoli, tak i na venkově,“popsal manželský pár. „V lékárně stáli lidé dva metry od sebe, nebo tvořili frontu před ní jako v Česku. Bylo vidět, že vřelé vítání, které je pro Mexičany typické, vymizelo,“dodali Hana a Ivan.

Mexiko, stejně jako třeba Brazílie, je pod palbou kritiky kvůli otálením s bezpečnost­ními opatřeními proti šíření nového typu koronaviru. V obou zemích reagovaly místní úřady a jednotlivé členské státy na krizi dříve než federální vlády.

„Všude na veřejných místech, v obchodech, recepcích a jídelnách stály obrovské lahve s dezinfekcí, které byly volně dostupné a doporučova­li jejich použití. Všude visí letáky o tom, že je epidemie a jak se mají lidé chovat,“řekl LN český pár.

Podle něj dokonce v restauraci na pacifickém pobřeží personál rozestavov­al stoly dál od sebe. „Hotelová restaurace v Mexico City ale byla zavřená a snídaně nosili jen na přání do pokoje. Fungoval jen jeden výtah, který personál neustále dezinfikov­al,“dodali Hana s Ivanem.

Právě hlavní město podle nich dezinfikuj­e i ulice a všichni prodejci nebo číšníci nosí rukavice, což není obvyklé. Nákazu obšírně řeší média a na ulicích je daleko více než v jiných letech vidět policie, která kontroluje občany.

Prezident: Nic se neděje

Ještě nedávno tomu ale bylo jinak. Předminulý víkend se tisíce lidí vydaly do metropole na dvoudenní koncert Vive Latino a nejvyšší ženská fotbalová liga hrála na stadionu jásajícím davům fanoušků, což vyústilo v tvrdou kritiku.

Vláda proto nejdříve pozastavil­a „zbytné akce“jako konference a další události menšího rozsahu, později i ty větší. Zápasy národní fotbalové ligy byly zrušeny. Vláda vyzvala obyvatele, aby pracovali z domova, a od minulého pondělí na měsíc zavřela školy. Stát také v pátek po vzájemné dohodě částečně uzavřel hranici s USA. V metropoli jsou od tohoto pondělí zavřeny muzea, bary, tělocvičny i kostely.

Ministerst­vo zdravotnic­tví zveřejnilo iniciativu „Sana Distancia“, tedy „Zdravý odstup“, která naléhá na Mexičany, aby se vyhnuli líbání na tvář, jež je v zemi běžným pozdravem, aby se koronavire­m nenakazili.

Zavádění přísnějšíc­h opatření jako omezení cestování ale odmítá nejvyšší představit­el státu, prezident Andrés Manuel López Obrador, známý jako AMLO. A ta již přijatá sám sabotuje.

O předminulé­m víkendu zveřejnil na Twitteru video, v němž se na shromážděn­í s příznivci ve státě Guerrero na jihozápadě Mexika s lidmi fotí, podává jim ruce, a dokonce je objímá a líbá.

AMLO argumentuj­e tím, že striktní opatření jsou předčasná a že nechce narušovat veřejný život. „Představte si, kdybych sem přišel v roušce, jak by to asi vnímali lidé? Musím je povzbuzova­t,“řekl minulé pondělí během své pravidelné každodenní tiskové konference. Minulou středu prohlásil, že ho ochrání poctivost a amulety, a na začátku měsíce dokonce požádal Mexičany, aby se nepřestáva­li objímat. „Nic se neděje,“řekl.

López Obrador je populista, a proto je podle kritiků pro něj důležitějš­í kontakt s voliči, ne jejich zdraví. Navíc se obává, že by drastickým­i opatřeními mohl přijít o vysokou popularitu, jež v průzkumech pravidelně dosahuje až 60 procent.

Mexiko se bojí restriktiv­nějších opatření, jako je uzavření hranic. Odkazuje na zkušenosti z roku 2009, kdy zemi zasáhla takzvaná mexická (prasečí) chřipka. V té době se veřejný život zastavil a byla zavedena přísná omezení pohybu, což podle státu poškodilo ekonomiku.

V Mexiku se dosud koronavire­m nakazilo 405 lidí, z toho pět zemřelo. To není mnoho, odborníci ale varují, že zatím bylo ve 128miliono­vé zemi provedeno jen minimum testů, řádově stovky, a tamní podfinanco­vané zdravotnic­tví by nápor nemocných nezvládlo.

 ?? FOTO REUTERS ?? Sabotér. Dne 15. března si AMLO navzdory doporučení resortu zdravotnic­tví na shromážděn­í ve státě Guerrero podával s lidmi ruce, objímal je i líbal.
FOTO REUTERS Sabotér. Dne 15. března si AMLO navzdory doporučení resortu zdravotnic­tví na shromážděn­í ve státě Guerrero podával s lidmi ruce, objímal je i líbal.
 ?? FOTO REUTERS ?? Raději opatrně. Zaměstnane­c metra v Mexiku dezinfikuj­e cestujícím ruce. Všichni mají ochranné roušky, přestože to vláda nenařídila.
FOTO REUTERS Raději opatrně. Zaměstnane­c metra v Mexiku dezinfikuj­e cestujícím ruce. Všichni mají ochranné roušky, přestože to vláda nenařídila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia