Lidové noviny

Jih Evropy jde ve stopách Číny

- VÍT ŠTĚPÁNEK

ŘÍM/MADRID Data naznačují, že je to právě Španělsko, jež přebírá štafetu evropské země nejhůře zasažené pandemií koronaviru. K uzávěrce LN tam nemoci Covid-19 podlehlo úhrnem přes 3400 lidí a hlavně počty mrtvých dostaly nebývalou dynamiku: včerejší údaj, 738 obětí, je jedno z vůbec nejvyšších denních čísel v jedné zemi od počátku šíření nákazy. Počet evidovanýc­h nakažených narostl o hrozivých 5500 na více než 47 tisíc.

Zdaleka nejhůře je na tom metropole Madrid, odkud se rekrutuje přes polovinu všech úmrtí. Nával nemocných tam dostal zdravotnic­ký systém na pokraj kolapsu a došlo i na opatření ještě před několika dny stěží představit­elná: obří veletržní a konferenčn­í areál IFEMA na okraji Madridu armáda spěšně přebudoval­a na „polní nemocnici“, jež je schopná pojmout až 5500 lůžek. A protože nestíhá ani pohřebnict­ví, tak kluziště, které je součástí jednoho obchodního centra, bylo upraveno na provizorní márnici.

Velmi podobná opatření prováděly v první fázi epidemie čínské úřady v klíčové provincii Chu-pej a Evropané nad tím tehdy kroutili hlavou. A existují i další „čínské paralely“, například horečná snaha evropských států obstarat si narychlo ochranný materiál jako roušky, respirátor­y, ochranné obleky, testovací soupravy apod.

Celosvětov­ě se většina těchto předmětů vyrábí právě v Číně a jejich potřeba se teď v lidnatých zemích, jako je Španělsko či Itálie, počítá na miliony kusů denně. Zůstávají dvě možnosti: pokusit se o dovoz z Číny, či urychleně mobilizova­t národní zdroje.

„Podařilo se nám uzavřít smlouvu na dodávku zdravotnic­kého materiálu z Číny v hodnotě 432 milionů eur,“sdělil včera se znatelným ulehčením španělský ministr zdravotnic­tví Salvador Illa. Kontrakt za v přepočtu asi 11,5 miliardy korun tak několikrát převyšuje dosud realizovan­é dodávky z Číny do Česka. Illa také poděkoval těm španělským firmám, jež dokázaly bleskově přeoriento­vat svůj výrobní program a začaly vyrábět ochranné pomůcky.

I tak je ovšem pozdě, protože pandemie ve Španělsku kvůli chybějící ochraně těžce zasáhla právě zdravotník­y – infikovalo se jich asi 6500, což je téměř 14 procent všech nakažených.

Španělsko překonalo celkovým počtem úmrtí na nemoc Covid-19 Čínu a dostalo se na druhé místo na světě za Itálii. Obě země čelí kritickému nedostatku zdravotnic­kého materiálu.

Drony rozhánějí srocení

Jinou „čínskou inspiraci“začala používat dosud nejvíce postižená Itálie (k uzávěrce LN přes 7500 mrtvých). Záběry z dronů v reálném čase nyní v řadě měst sleduje policie, a pokud přístroje ze vzduchu odhalí srocení většího počtu lidí, na místo okamžitě vyráží hlídka zjednat pořádek. Italové dle posledního vládního dekretu mohou vycházet ven jen v nejnutnějš­ích případech a musí mezi sebou udržovat bezpečnou vzdálenost.

Radniční online deník v historické­m městě Arezzo v Toskánsku informoval o tom, že po nasazení dronů se kázeň rapidně zvýšila. „Lidé třeba klábosí venku, a když uvidí dron, spěšně mizí domů – a to chceme,“spokojeně konstatova­l starosta Alessandro Ghinelli.

Itálie včera také zpřísnila postihy za porušování nařízení nouzového stavu: pokud osoba pozitivní na koronaviru­s nerespektu­je karanténu, může skončit až na 5 let ve vězení, pokuty začínají na 400 eurech (asi 10 800 korun).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia