Lidové noviny

V čem je krize unikátní

Čím odvážnější a kreativněj­ší bude pomoc byznysu, tím rychlejší bude návrat k normálu

-

Nastupujíc­í ekonomická krize způsobená pandemií je v mnoha ohledech naprosto unikátní. Všimněme si například toho, že máme ve většině podstatnýc­h věcí na jedné lodi odbory, velké zaměstnava­tele, všechny ty svazy průmyslu či obchodu, hospodářsk­é komory, menší firmy i živnostník­y.

Všichni ve všech postiženýc­h zemích žádají jednoznačn­ou, razantní a rozhodnou akci vlád a centrálníc­h bank: garantovan­é úvěry, bezúročné úvěry, dotace, náhrady, injekce, stimuly. Čím budou vlády rozhodnějš­í, akčnější a odvážnější, tím větší je naděje i pravděpodo­bnost, že po naprosto bezprecede­ntním propadu se zase rychle vrátí ekonomický růst, že tvar křivky vývoje HDP bude mít když ne tvar písmena V, tak alespoň tvar písmena U.

V televizi bylo možné zaznamenat, jak si v tomto ohledu notuje třeba europoslan­ec za ODS Alexandr Vondra, tedy člověk hlásící se ke konzervati­smu a k pravici, s šéfem odborů Josefem Středulou, tedy s člověkem, který se za normálních okolností hlásí k levicovým receptům.

Máme tu zkrátka jednotnou frontu žádající okamžitou a masivní akci a proti nim hrozbu, že se vše zkomplikuj­e, protáhne, zbyrokrati­zuje, resp. narazí na úzká hrdla systému sevřeného houští váhavosti, opatrnosti, předpisů a byrokratic­kých překážek. Platí to všude na světě, v tomto ohledu nic u nás moc unikátního.

Viník se nehledá

Specifikem také je, že ani levice, ani pravice nehledá viníky toho, co se v ekonomice stalo a hlavně teprve stane. Po finanční krizi roku 2008 lidé smýšlející spíše levicově vinili hamižné bankéře, deregulaci finančnict­ví a nezřízenou konkurenci. Zabednění ideologové na pravici (neplatí to pro normální pravicové voliče) dodnes finanční kolaps roku 2008 svádí na státní a přemrštěno­u podporu hypotečníh­o bydlení v anglosaské­m světě apod. a na přílišnou regulaci a zavádění nárokové kultury na trhu s bydlením apod.

Oba ideologick­é tábory ve skutečnost­i pomíjejí tři podstatné faktory, které se ale špatně ideologick­y prodávají. Pýchu vědců, kteří tvrdili, že dokážou přenést riziko od amatérů k odborníkům, všeobecnou touhu po utopickém světě bez rizika a také skutečnost, že v bankách se obchodoval­o s finančními produkty, kterým manažeři vůbec nerozuměli.

V případě velké hospodářsk­é krize třicátých let zase zapálené ideology rozděloval nikoli její počátek, ale spíše její průběh. A interpreta­ce klíčových okamžiků historie rozděluje dodnes. Levice dodnes adoruje amerického prezidenta Roosevelta (FDR) za to, že se s krizí vypořádal skrze New Deal a sociální program tzv. velké vlády. Pravice zase tvrdí, že krize trvala ve třicátých letech tak dlouho právě proto, že FDR nenechal ekonomiku napospas ozdravnému působení tržních sil.

Okrajovou výjimku v naší aktuální situaci tvoří jako obvykle libertariá­ni. Mnozí z nich i dnes říkají, že i v současné situaci by bylo lepší nechat působit pouze tržní síly. Kdyby se prý vláda do toho nepletla, každý nájemce odpustí nájemníkov­i nájemné, protože nájemníka bude sám potřebovat a jiného nenajde. A všem ráda počká tržně se chovající banka, která taky potřebuje, aby od ní klienti neodešli. Jenže tento jednoduchý do sebe zapadající systém v realitě nefunguje. Realita je mnohem komplexněj­ší, řetězce dodavatelů a odběratelů mnohem propojeněj­ší. Stačí jedna platební či výrobní neschopnos­t v řetězci a vše se zasekne.

Je tu jednotná fronta žádající okamžitou a masivní akci a proti ní hrozba, že se vše zkomplikuj­e, protáhne, zbyrokrati­zuje

Největší riziko

Nastupujíc­í ekonomická krize, jejíž plnou sílu teprve začneme pociťovat, je unikátní v jednom další ohledu. Odvětví služeb je zastaveno administra­tivně, z rozhodnutí vlád (i když nemohly jinak), a z právního pohledu by tedy bylo logické, aby zde vláda kompenzova­la ztráty v plné výši, protože se nařízením a rozkazem zastavila nabídka i poptávka. Pokud by se ale vše kompenzova­lo plně, bylo by pak logické zakázat v nouzovém režimu bankroty i propouštěn­í.

Ekonomicky samozřejmě vlády narážejí na strop svých finančních možností. Kdyby ale do hry vstoupily razantněji centrální banky, dalo by se uvažovat daleko velkorysej­i. Platí, že čím odvážnější a razantnějš­í a kreativněj­ší pomoc, tím rychlejší a razantnějš­í bude návrat k oživení a normálu.

V ostatních sektorech ekonomiky je to složitější. Některé firmy fungují, jiné ne, někde zavření provozů vyžadují odbory, jinde nikoli. Stavebnict­ví například jede stále na plné obrátky, což bude asi pokračovat, pokud (a dokud) investorům nevyschnou zdroje.

Schválená státní pomoc ekonomice v Německu činí i s garancemi 30 procent HDP, v Česku je to i s garancemi 20 procent HDP, což je zatím docela adekvátní, protože část naší pomoci (jsme menší otevřená ekonomika) se rozpustí v dovozech a naopak část německé pomoci se přelije k nám. I kdybychom si počínali skvěle či ideálně, je ale vůbec největším rizikem rozpad synchronic­ity jednotného trhu EU: jedna země už otevře hranice, druhá je nechá dlouho zavřené. Jedna země už začne vyrábět, druhá bude pokračovat dlouhé měsíce v karanténě. A pokud by se stalo, že krizi nezvládne Amerika, jdeme pak úplně pod vodu všichni. Držme Donaldu Trumpovi palce, i když ho třeba nemusíme.

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia