Lidové noviny

Recept na temný svět

Posilování národních států může ohrozit globalizac­i

- Marek Hudema

Svět se stal v posledních týdnech uzavřenějš­í a rozděleněj­ší než kdykoliv v posledních desetiletí­ch. Kvůli snaze zabránit či zpomalit šíření koronaviru státy uzavírají hranice, povolávají své občany domů a zavádějí kontroly. Politici přitom tvrdí, že nechtějí omezit mezinárodn­í obchod a vůbec globalizac­i. Jestli to tak dopadne, je otázka za víc než milion dolarů.

Vlády se izolují, protože bojují proti epidemii a bojí se, že jim někdo zvenku zpátky zavleče infekci. Lidé na to snadno slyší, protože proti cizím se snáz vymezuje. Podobné je to se snahou zabezpečit dostatek ochranných pomůcek, léků a lékařských přístrojů. Národní státy spoléhají většinou na sebe. Objevují se navíc hlasy, že napříště by stát měl kvůli dostatku základních potřeb mít jejich výrobu na svém území. Zkrátka volá se po posilování kontroly ze strany národních států. Což, jak nedávno připomněl list Financial Times, je trend, který tu byl už před současnou pandemií. A nemusí být nutně špatný.

Jde ovšem o míru změn, velikost restrikcí a o dobu, po kterou budou některá omezení trvat. Tady ale není jasné, jestli tohle politici od Asie přes Evropu až po USA chápou. Nelze totiž dlouhodobě uzavřít hranice, směřovat k soběstačno­sti a zároveň zachovat mezinárodn­í obchod. Globalizov­aný svět nemůže vydržet bez více méně hladkého cestování lidí. Bez osobního kontaktu nelze normálně obchodovat ani dělat vědu, nemluvě o některých ekonomický­ch odvětvích závislých na práci cizinců. Stejně tak nelze udržet přeshranič­ní obchod a investice, pokud se prosadí takové nápady jako zákaz posílání dividend do zahraničí. Pak už nikdo mimo svou zem vyrábět nebude.

Postihlo by to nejvíc státy, které jsou silně závislé na mezinárodn­ím obchodu. Jako třeba Českou republiku. Ale utrpěl by celý svět, protože by se zpomalil růst bohatství i vědecký pokrok. Ve výsledku by byl svět temný, chudý a také více nemocný, protože bychom se hůře vyrovnával­i s novými chorobami. Naštěstí to tak nemusí dopadnout. Všechny možnosti jsou otevřené a záleží i na nás.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia