Lidové noviny

Má vláda kompas?

I Němci kritizují přílišnou moc svého „Prymuly“

- Zbyněk Petráček

Co je teď na sledování Německa nejzajímav­ější? Že mají hodně nakažených, ale poměrně málo zemřelých? Že strategii „volnějšího průchodu“nákazy zostřili? (Pohromadě smějí být nanejvýš dva lidé.) Tyto věci tak nějak patří k německé efektivitě. Ale je tu něco překvapivě­jšího. Německá vnitřní debata je až nečekaně otevřená a kritická, a to i vůči vládě. Působí to jako velký kontrast oproti roku 2015.

Když Německo na vrcholu migrační kalamity otevřelo hranice a vžilo se do role morálního majáku světa, na domácí scéně ten krok téměř nikdo nekritizov­al. A pokud ano, dostal nálepku tmáře, populisty, ba neonacisty. Na vrcholu pandemie Covid-19 to vypadá úplně jinak, což je zřejmě i tím, že s nákazou koronavire­m se nespojují morální soudy. Kritika vlády si vydobyla zpět ztracenou pozici. A zdůrazněme, že kritika neznamená odsudek, ale hodnocení, zvažování kladů a záporů, poukazován­í na rizika. Takže i když vláda teď posiluje u voličů, neplatí to paušálně. Ukazuje to i kritika téměř ústavní role Lothara Wielera, šéfa Ústavu Roberta Kocha, s trochou nadsázky by šlo říci „německého Prymuly“.

V komentáři to vystihl Mathias Dörfner, předseda představen­stva koncernu Axel Springer: „Když šéf Ústavu Roberta Kocha řekl, že masivní restrikce by mohly trvat dva roky, ztratil jsem důvěru (ač potom vzal svá slova zpět). Každý školák ví, že světová ekonomika a naše společnost takový útlum neunesou ani několik měsíců. Kdo tak uvažuje a hovoří, nesmí být nejdůležit­ějším kompasem vlády.“

To není kritika samotných epidemiolo­gů ani samotné vlády. Je to kritika situace, kdy je vláda jen reprodukto­rem vybraných expertů a pomíjí svoji politickou roli. Kdy kancléřka řekne (vytrženě z odborného kontextu), že se může nakazit až 70 procent Němců, nebo kdy profesor Wieler mluví až o dvou letech přísných restrikcí. Mimochodem, nemluvil o dvouletém termínu uzávěry hranic i profesor Prymula? Právě toto jsou věci, kde musí uplatnit svůj vlastní kompas vláda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia