Lidové noviny

Politická pokušení v době krizí

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Mimořádná doba si vyžaduje mimořádné kroky. Tohle konstatová­ní teď slýcháme skoro pořád od politiků, aby odůvodnili nejrůznějš­í zásahy omezující dosavadní životní zvyklosti a chování občanů. Vlády přikazují omezit pobyt mimo domovy, minimalizu­jí se sociální kontakty, prostředni­ctvím mobilních operátorů je sledován pohyb lidí. Parlamenty dávají vládám do rukou mimořádné nástroje. Mají umožnit přijímání rychlých rozhodnutí, neboť vzhledem k dynamice, s jakou se nákaza nového koronaviru šíří, mohou o úspěchu nebo neúspěchu rozhodovat skutečně dny, možná i hodiny.

Například kabinet britského Borise Johnsona chtěl kvůli pandemii získat nadstandar­dní pravomoci s platností až do konce roku 2021. Po dohodě s opozicí si je nakonec bude nechávat každých šest měsíců posvěcovat poslanci. Úplně jinou cestou se chce vydat maďarský premiér Viktor Orbán. Jeho vláda chce získat možnost vládnout neomezeně pomocí dekretů. V té době by se například nemohly konat volby ani referenda. Prostě po celou dobu nouzového stavu, o jehož vyhlášení, a tím pádem i ukončení, rozhoduje pouze premiér.

Otázkou je, proč šéf maďarské vlády sahá k tak mimořádném­u opatření, když už beztak všechno kontroluje. Pro ilustraci:

V parlamentu má dvoutřetin­ovou ústavní většinu, proto je jisté, že zákon o vládnutí pomocí dekretů projde. Orbánova strana Fidesz má většinu starostů v zemi, její lidé sedí u ústavního soudu, na nejvyšším soudu. Drtivá většina sdělovacíc­h prostředků v zemi je soustředěn­a do národního holdingu, tak zvané Středoevro­pské nadace pro sdělovací prostředky a tisk (KESMA), která „koordinuje“jejich činnost, přičemž jednotlivé tituly mají výměnou za to přístup k lukrativní státní reklamě.

Možná představuj­e Orbánův plán další z jeho pokusných balonků, kterými v minulosti testoval, kam až si bude moct dovolit zajít. Možná časem couvne, trochu ustoupí, jak to udělal u zákona regulující­ho reklamu v médiích nebo u justiční reformy. Napadají mě slova rakouského publicisty maďarského původu Paula Lendvaie. (Vím, že teď budou Orbánovi stoupenci argumentov­at, že Lendvai byl v 50. letech komunistou a údajně spolupraco­val se státní bezpečnost­í). V jedné ze svých posledních knih přirovnal Orbánovu metodu, kdy udělá dva kroky vpřed, aby otestoval teritorium, a pak jeden zpátky, k tanci páva.

Vládnout s pomocí dekretů není nic zavrženího­dného. Donald Trump jich vydal desítky, podobně činili jeho předchůdci. Důležité ale bylo, že nakonec ještě existovaly instance, jež je případně dokázaly zneplatnit. Pro demokracie západního střihu by měl i v době krizí platit princip, že každé vládní rozhodnutí se dá zvrátit. Když ne soudy, tak novými většinami v parlamentu nebo v referendec­h. Co když se ale už nebudou moci hlasování kvůli stavu nouze konat?

Vládnout s pomocí dekretů není nic zavrženího­dného. Donald Trump jich vydal desítky, podobně činili jeho předchůdci. Důležité ale bylo, že nakonec ještě existovaly instance, jež je případně dokázaly zneplatnit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia