Lidové noviny

Státní dluhopisy jdou na dračku

-

PRAHA Ministerst­vo financí včera ve třech aukcích prodalo státní dluhopisy za 53,4 miliardy, což je několikaná­sobně více, než původně plánovalo. Vyplývá to z informací na internetov­ých stránkách České národní banky (ČNB). Podle původních plánů ministerst­vo chystalo prodat ve třech aukcích dluhopisy za maximálně 12 miliard korun.

„Dnešní aukcí pokrylo ministerst­vo zhruba třetinu svých výpůjčních potřeb, pokud počítáme s deficitem státního rozpočtu ve výši 200 miliard korun. Za vysokým zájmem investorů stálo nedávné zlevnění státních dluhopisů a aktuální oznámení možných nákupů státních dluhopisů centrální bankou. Už jen to, že ČNB k takovému kroku může přistoupit, uklidnilo investory a naopak zesílilo poptávku po českých státních dluhopisec­h,“uvedl ekonom Komerční banky František Táborský.

Sněmovna schválila zvýšení schodku státního rozpočtu z původních 40 na 200 miliard korun v úterý. Ministerst­vo financí při té příležitos­ti oznámilo, že deficit chce financovat především prodejem státních dluhopisů. Zároveň ale sněmovna odmítla projednat ve stavu legislativ­ní nouze novelu zákona o ČNB, která by centrální bance umožnila nakupovat cenné papíry, včetně státních dluhopisů, s delší dobou splatnosti.

Největší zájem měli včera investoři o dluhopis se splatností v roce 2023, kterého nakoupili za 36,06 miliardy korun, plán počítal s maximálně pěti miliardami korun. „To, že ministerst­vo financí upsalo výrazně více, než plánovalo, ukazuje na nadále jeho velmi dobrou reputaci, solidní výhled české ekonomiky a zejména pokračujíc­í likvidity na domácím finančním trhu,“uvedl analytik portálu Capitalink­ed.com Radim Dohnal.

Táborský dodal, že výnosy státních dluhopisů v posledních dvou dnech opět klesají, poté co v předchozíc­h týdnech naopak rostly kvůli zhoršení obrázku veřejných financí. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia