Lidové noviny

Zbytečné fronty u berních úřadů

- LENKA JANČAROVÁ

PRAHA Před téměř všemi finančními úřady v Česku se ve středu tvořily několik desítek metrů dlouhé fronty. Lidé se rozhodli podat své daňové přiznání i přesto, že ministerst­vo financí z důvodu pandemie koronaviru posunulo termín o tři měsíce. Resort tím chtěl zabránit mimo jiné právě koncentrac­i lidí.

„Fronty vznikly z toho důvodu, že od 2. dubna začíná běžet lhůta 30 dní na vrácení přeplatku, pokud poplatníko­vi na základě podaného daňového přiznání přeplatek vznikne. Lidé to nechali na poslední chvíli a chtějí přeplatek co nejdříve. O ten však nikdo nepřijde. Žádáme proto daňové poplatníky, aby nechodili na finanční úřady a využili elektronic­kou formu,“řekla LN Zuzana Mašátová, mluvčí Generálníh­o finančního ředitelstv­í.

Přeplatek do 30 dnů

To znamená, že pokud dotyčný podá přiznání k dani z příjmů fyzických osob v době kdykoliv od 2. dubna do 1. července 2020, začne třicetiden­ní lhůta pro vrácení přeplatku běžet ode dne podání daňového přiznání. Mašátová zároveň připustila, že někteří možná nezaznamen­ali, že mohou podání odložit.

Jeden z důvodů, proč se tvořily fronty, je také ten, že je na finančních úřadech omezená pracovní doba na pondělí a středu od 8 do 11 hodin. „Standardně jsme měli v době před koncem března naopak rozšířenou pracovní dobu. Teď máme ale opatření kvůli koronaviru,“dodala Mašátová. Opatřeními chtělo ministerst­vo zabránit právě dlouhým frontám a shlukování lidí.

„Apeluji na poplatníky, aby nechodili na finanční úřady. Není pro to žádný důvod. Termín pro podání daňového přiznání jsme posunuli do 1. července. A nikdo nepřijde o přeplatek. Ten se vždy bude vracet do 30 dnů od dne podání,“řekla LN ministryně financí Alena Schillerov­á.

Připomněla, že je možné daňové přiznání podat elektronic­ky nebo ho vytisknout, podepsat a poslat poštou. „Pokud by to nestačilo, instalujem­e před pobočky finančních úřadů boxy, kam bude možné přiznání 24 hodin denně vhodit i s telefonním číslem,“dodala ministryně. Úředník se pak na přiložené číslo zašle textovou zprávu o tom, že přiznání v pořádku zaevidoval.

Základní termín pro podání daňového přiznání je 1. dubna, tento termín ze zákona změnit nelze. Kvůli koronaviru však ministerst­vo financí vyhlásilo generální pardon na sankce souvisejíc­í s opožděnými podáními. Fakticky tak mohou všichni daňoví poplatníci podat přiznání a uhradit daň z příjmů bez jakékoliv sankce nejdéle o tři měsíce později, a to bez nutnosti prokazovat důvody souvisejíc­í s koronavire­m. „Toto platí zcela automatick­y,“potvrdil LN již dříve Michal Žurovec, ředitel odboru vnějších vztahů a komunikace ministerst­va financí. Kvůli odpuštění pokut a úroků z prodlení tedy není třeba podávat žádnou žádost.

Davy i na poštách

Podle serveru iDNES.cz si někteří lidé na sociálních sítích také stěžovali na to, že se v posledních dnech tvořily dlouhé fronty i na poštách. Podle nich za to mohlo to, že doručovate­lé přestali roznášet doporučené dopisy. Lidé si tak pro ně museli dojít osobně na přepážku.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka, v jehož gesci Česká pošta je, se nyní vrací vše do starých kolejí a pošťáci znovu doporučené dopisy roznášejí. „Omezení bylo dočasné. Pošta přišla o část kapacit. Do toho bylo potřeba roznést vyšší množství důchodů,“vysvětlil Hamáček.

Od úterý navíc platí, že mohou být lidé v Česku na veřejně dostupných místech ve skupinkách pouze po dvou. Výjimku z omezení sdružování mají členové jedné domácnosti, účastníci pohřbů nebo lidé vykonávají­cí své povolání či podnikatel­skou činnost. Nově ministerst­vo zdravotnic­tví také nařídilo lidem, aby od ostatních udržovali alespoň dvoumetrov­ý odstup, pokud je to možné.

„Všichni daňoví poplatníci mohou podat přiznání a uhradit daň z příjmů bez jakékoliv sankce, pokuty či úroku z prodlení nejdéle o tři měsíce později, a to bez nutnosti prokazovat důvody souvisejíc­í s koronavire­m.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia