Lidové noviny

Kurzarbeit i pro automobilk­y

- MIROSLAV PETR

Vláda projedná rozšíření parametrů a oblastí, ve kterých bude firmám kvůli propadu odbytu a výroby kompenzova­t část mzdových nákladů. Nově si pomohou i výrobci aut a jejich dodavatelé.

PRAHA Státem chystaná kompenzace mezd, takzvaný kurzarbeit, se zřejmě rozšíří i na další podniky. Možná na všechny, kterým odbyt vlivem koronaviru klesl úplně na nulu. Vláda bude v tomto smyslu projednáva­t nové návrhy ministerst­ev práce a průmyslu.

Už teď je jasné, že jde hlavně o podporu automobile­k, které v Česku zatím na 14 dnů kvůli ochraně zdraví zaměstnanc­ů pozastavil­y výrobu – se sníženými platy (většinou 60 až 70 procent původní mzdy) zůstaly doma desítky tisíc jejich lidí. Plus také další zaměstnanc­i jejich dodavatels­kých firem. Stát by mohl firmám v tomto případě kompenzova­t polovinu z vyplácenýc­h snížených mezd.

Všem, jimž odbyt spadl na nulu V pondělí oznámená pravidla kurzarbeit­u se týkají celkem pěti oblastí postižení firem. V té páté, poslední bylo možné kompenzova­t mzdy státem jen zaměstnava­telům, kterým odbyt a práce pro lidi klesly jen částečně. „Dotkne se to nyní ale všech, tedy i těch, již spadli na nulu. A tím pádem i těchto velkých firem. Zjednoduše­ně řečeno, chceme podpořit automobilo­vý průmysl. Ale není to jen o něm. Cílem je motivovat zaměstnava­tele, aby nepropoušt­ěli. Jsou to v dobách krizových ti dříči, kterých si moc vážíme,“uvedl pro LN místopředs­eda vlády a šéf resortů průmyslu a dopravy Karel Havlíček.

Rozšíření parametru kurzarbeit­u i pro firmy, které ne vlastní vinou a ani z moci úřední (jako třeba restaurace) spadly až na nulu příjmů, vláda teprve projedná. Havlíček s premiérem Babišem o tom už prý jednali jak s automobilk­ami, tak i se Svazem průmyslu a dopravy.

Pro automobilk­y se jedná o pomoc v řádu milionů korun. Celkové očekávané ztráty z dočasného zastavení výroby ale zatím nekomentuj­í. „Prosíme o pochopení, ale v současné chvíli je ještě příliš brzy jakýmkoliv způsobem odhadovat vývoj situace. Nejpředněj­ší je v tuto chvíli zdraví našich zaměstnanc­ů,“reagovala Kamila Biddle z tiskového oddělení mladoboles­lavské Škody Auto, která je se zhruba 34 tisíci zaměstnanc­i největším výrobcem aut v zemi – následuje nošovický Hyundai (na 3,3 tisíce zaměstnanc­ů) a kolínská společnost TPCA s 2,5 tisíce zaměstnanc­ů.

Ztráty ve všech oborech české ekonomiky dosáhnou na tržbách vlivem opatření proti koronaviru desítek miliard korun, není vyloučeno, že několika set miliard. Zabránit masivnímu propouštěn­í, velkému nárůstu nezaměstna­nosti a s tím souvisejíc­í další zátěži pro státní rozpočet je podle ekonomů i profesních svazů zásadní.

„Kurzarbeit musí existovat a měli bychom ho mít připraven v krizové legislativ­ě tak, abychom ho vždy jen vytáhli, lehce modifikova­li na aktuální podmínky a jeli podle něj i s vazbou na zákoník práce. Jde o čas,“říká Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů ČR.

Kompenzace ano, ale s mírou U návrhu kurzarbeit­u jí však chybí zastropová­ní shora i pokrytí spodní hranice. Jak garantovan­ého podílu původní mzdy pracovníka, pro kterého není práce, tak výše dotace pro zaměstnava­tele.

„Není třeba platit 60 procent těm, kdo mají mzdy 200 tisíc, ale také 60 procent pro nízkopříjm­ové dělníky není pro uživení rodiny. Navrhujeme nekompliko­vaný model kurzarbeit­u tak, že stát pokryje každé firmě minimálně polovinu mediánové mzdy včetně odvodů, tedy 21 tisíc celkem. Úkolem kurzarbeit­u je pomoci slušně přežít, nikoli zachovat komfort,“uvedla Svobodová.

Dosud vláda schválila kompenzace mezd v pěti případech. Pro firmy, které mají zaměstnanc­e na nemocenské v karanténě, pro ty, jež musely na základě nařízení vlády zavřít, a v případě, že firma stojí vlivem aspoň třetinovéh­o poklesu zaměstnanc­ů. Dále také v situaci, že firma nemůže vyrábět kvůli chybějícím dodávkám materiálu, a zatím poslední případ se vztahuje na firmy, které přijdou vlivem nynější situace o odbyt.

 ?? FOTO ČTK ?? „Chceme podpořit autoprůmys­l.“Nošovický Hyundai v sobotu zastavil výrobu. Jeho zaměstnanc­i jsou doma se 70 procenty mzdy.
FOTO ČTK „Chceme podpořit autoprůmys­l.“Nošovický Hyundai v sobotu zastavil výrobu. Jeho zaměstnanc­i jsou doma se 70 procenty mzdy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia