Lidové noviny

Americké rodiny dostanou finanční pomoc od státu

- IVANA PEČINKOVÁ

WASHINGTON/PRAHA Americká vláda a opozice konečně nalezly shodu na balíčku rozpočtový­ch opatření, který má pomoci americké ekonomice sužované pandemií koronaviru. Jeho hodnota by se měla pohybovat kolem dvou bilionů dolarů (asi 51 bilionů korun).

„Balíček cílí zejména na malé a střední podniky. Jedním z klíčových bodů programu bude i poskytnutí přímých plateb americkým domácnoste­m,“řekl LN portfolio manažer společnost­i Cyrrus Tomáš Pfeiler. „Na přesné parametry programu se zatím čeká. Platby pro domácnosti by měly dosáhnout 1200 dolarů pro dospělého a 500 dolarů na dítě. U lidí s ročním příjmem přes 75 tisíc dolarů nebo páru s příjmem přes 150 tisíc budou dávky kráceny. Platby se netýkají lidí s ročními příjmy nad 99 tisíc,“upřesnil.

Přímá finanční podpora má pomoci zabránit ochromení soukromé spotřeby. Ta je ve Spojených státech dlouhodobě hlavním tahounem hospodářsk­ého růstu.

Hlavní ekonom společnost­i Czech Fund Lukáš Kovanda dodal, že pomoc je adresována i městům a jednotlivý­m státům. Odsouhlase­ní opatření oběma komorami amerického Kongresu by podle něj mělo být formalitou.

Trhy šly nahoru

Zpráva o blížící se shodě, která ještě před dokončením jednání ministra financí Steva Mnuchina a lídra demokratic­kých senátorů Chucka Schumera unikla do kuloárů, zvedla v úterý náladu trhům po celém světě. Americký burzovní index Dow Jones vzrostl o 11,37 procenta, což je podle agentur největší jednodenní růst od roku 1933, kdy skončila takzvaná velká deprese. Hlavní index japonské burzy Nikkei 225 zpevnil o osm procent, nejvíce od roku 2008.

Včerejší obchodován­í uzavřely akcie v USA smíšeně. Indexy Dow Jones a S&P 500 vzrostly, Nasdaq Composite mírně klesl. Dow Jones stoupl o 2,39 procenta na 21 200,55 bodu.

Akcie vytáhlo nahoru i pondělní oznámení dalších opatření americké centrální banky. Ta po opakovaném snižování úrokových sazeb představil­a program neomezenéh­o odkupu cenných papírů, včetně firemních dluhopisů. Tomáš Pfeiler upozornil také na to, že se kvůli obavám prezidenta Donalda Trumpa ze zhoubných dopadů na ekonomiku začíná v některých státech stále častěji skloňovat takzvaný korejský scénář, což znamená plošné testování a následnou izolaci nemocných.

„Výhodou ovšem je, že zbytek populace funguje v de facto běžném režimu, a nedochází tak k celkové paralýze hospodářst­ví,“řekl Pfeiler. Mluví se i o tom, že by mladší lidé mohli zpátky do pracovního procesu dříve. Počet nakažených v USA včera překročil 60 tisíc, 827 jich doposud zemřelo.

Podle průzkumu společnost­i IHS Markit klesla podnikatel­ská nálada v USA na rekordní minimum. „Průzkum ukazuje, že Spojené státy už pravděpodo­bně jsou v recesi, která se nevyhnutel­ně dál prohloubí,“řekl agentuře Reuters hlavní ekonom zmíněné společnost­i Chris Williamson.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia