Lidové noviny

Hypotéka není při prodeji handicap

-

Kvůli koronaviru budou příjmy mnoha lidí nějakou dobu omezené. Může tedy dojít i na situaci, kdy bude nutno byt či domek pořízený na hypotéku prodat. Hypotéka v tomto směru není překážkou. „Při prodeji nemovitost­i, na které vázne zástavní právo banky a prodávajíc­í není v prodlení se splácením, se postupuje stejně jako při prodeji kterékoliv jiné nemovitost­i,“potvrzuje Jan Fleishner z Remax Search.

Jen se do hry zapojuje i banka, u níž má prodávajíc­í hypotéku – ta musí s prodejem souhlasit. O něco jednodušší je, když má kupující vlastní peníze. Pokud si chce také brát hypotéku, bude to trvat déle. „Nejprve musí první banka souhlasit s vkladem zástavního práva druhé banky. Jakmile bude hypotéka splacena, první banka se vzdá svého zástavního práva,“popisuje Petr Plocek z UniCredit Bank.

Pokud si kupující vezme hypotéku u stejné banky, jako ji má prodávajíc­í, je vyřízení snazší. „U nemovitost­i by totiž docházelo pouze ke změně vlastníka, nebylo by nutné řešit zástavu,“vysvětluje Zuzana Filipová z Moneta Money Bank. Některé banky nabízejí i možnost, že kupující převezme hypotéku prodávajíc­ího. Samozřejmě ale musí splnit stejné podmínky.

Jak na to

Uvažujete-li o prodeji nemovitost­i s hypotékou, zeptejte se ve své bance na možnosti a podmínky. Konkrétní řešení ale rozjeďte, až budete mít kupujícího. Po podpisu rezervační smlouvy kupujícím požádejte banku o vyčíslení aktuální dlužné částky z důvodu předčasnéh­o splacení. „Banka bude chtít vědět, k jakému termínu se bude hypotéka doplácet, a na základě toho vyčíslení spočítá,“říká Fleishner. Vyčíslení je důležité pro doladění smluvní dokumentac­e, tedy kupní smlouvy a úschovy.

Po načerpání peněz do úschovy přichází na řadu podání návrhu na vklad změny vlastnictv­í, případně na zápis zástavního práva banky kupujícího (když si bere hypotéku). Poté již může dojít k výplatě peněz. „Částky jsou rozděleny dle kupní smlouvy, část finančních prostředků jde na doplacení původního úvěru stávající bance a zbylá část prodávajíc­ímu,“říká Joanna Samková ze společnost­i M&M Finance. Bere-li si kupující hypotéku, banky si často doplatek té původní vymění mezi sebou, aniž by je posílaly do úschovy. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia