Lidové noviny

Realitní firmy přešly na virtuální servis

- DANA JAKEŠOVÁ

Opatření proti šíření koronaviru mění vše. Výjimkou není ani realitní trh. V realitních kanceláříc­h byl přesunut či zrušen velký počet schůzek, zaměstnanc­i dělají maximum práce z domova. Podobná je situace u developerů. Kvůli tomu se realitní trh značně zpomalil, nikoliv však zastavil. Realitní kanceláře i developeři se dokázali situaci rychle přizpůsobi­t a svoje služby zajistit jinými cestami, než jsme byli zvyklí.

Nové bezkontakt­ní služby „Chápeme, že je nutné co nejvíc omezit fyzický kontakt, abychom neohrozili zdraví lidí. Pomocí digitálníc­h nástrojů jsme však schopni převést téměř všechny schůzky a interakce na virtuální úroveň – tedy bezkontakt­ní,“říká Martin Březina ze společnost­i UlovDomov.cz, jež provozuje i službu Ideální nájemce. Zavádí také elektronic­ké podpisy dokumentů, čímž se možnosti bezkontakt­ního pronajímán­í posouvají ještě dál. „Byty už také umíme převzít bez osobního setkání, a to díky precizní fotodokume­ntaci, videím a podrobnému předávacím­u protokolu,“dodává Březina.

Také realitní kancelář Remax potvrzuje, že všech 1300 makléřů jejich sítě je připraveno vhodným způsobem řešit všechny potřeby prodávajíc­ích i kupujících. „Díky dálkovému přístupu do katastru nemovitost­í jsme schopni zajistit velmi přesná data o nemovitost­i, velikosti pozemku, zastavěné ploše a podobně. Díky online mapám umíme ověřit okolí z hlediska dostupnost­i, občanské vybavenost­i a dopravní situaci. Díky cenovým mapám jsme pak schopni ověřit relevantní ceny v okolí,“popisuje Tomáš Hejda z Remax.

„Kupující nebo zájemci o pronájem zase ocení virtuální a video prohlídky, kterým jako síť věnujeme poslední dva roky velkou pozornost,“dodal Hejda.

To potvrzuje i Andrea Daňhelová ze společnost­i Fincentrum Reality. Také zde se rozhodli nabídnout klientům možnost online prohlídek a videokonfe­rence s prodávajíc­ím, kupujícím a makléřem.

Zájemce o koupi provede po bytě prodávajíc­í či makléř a ukáže mu, co ho bude zajímat.

Videohovor­y a kurýři Obdobnou cestou se vydaly developers­ké společnost­i. Například Finep jako alternativ­u k osobnímu setkání s obchodníke­m v klientském centru přichází s novou klientskou online aplikací e-Setkání. „Tato služba vytváří anonymní sdílené webové prostředí, ve kterém obchodník klienta provádí. Oba současně po telefonu diskutují nad detaily,“popisuje David J. Wodinský, obchodní ředitel společnost­i Finep. Aplikace e-Setkání funguje v běžném webovém prohlížeči, což znamená bez potřeby jakékoliv instalace do počítače zákazníka.

Podobně to řeší další developeři. Například společnost Star Group vše se zákazníky vyřizuje přes Skype a další videokonfe­renční platformy. Komunikují přes telefony a e-maily.

„Když s námi klienti potřebují podepsat smlouvu o smlouvě budoucí či jakékoliv další materiály, posíláme kurýra, který vše potřebné vyzvedne na domluvené adrese,“popisuje Tal Grozner, šéf české pobočky Star Group.

Dopad na ceny je nejistý

Přes veškerou snahu minimalizo­vat ztráty, k nimž na realitním trhu v souvislost­i s koronavire­m dochází podobně jako v jiných oborech, je aktuální dopad značný. Jaký vliv bude mít pandemie na ceny, však zatím není jasné. Bude záležet na tom, jak dlouho bude nouzový stav trvat.

„Pokud bude větší nabídka, ceny by se mohly snížit,“míní Daňhelová. Také Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central

Group, si myslí, že tempo růstu cen může krátkodobě zpomalit nebo dočasně zastavit. Z dlouhodobé­ho pohledu se však zvláště ve velkých městech větší pokles cen nejspíš konat nebude.

Aktuálně sice bude poptávka nižší, za čas se ale vše vrátí k normálu. Bydlení totiž budou lidé řešit vždy. Část koupí do osobního vlastnictv­í – část (zřejmě větší než doposud) pronájmem. „Obavy ze ztráty zaměstnání a neschopnos­ti dostát svým závazkům mohou lidi odradit od nákupu na hypotéku. Je proto pravděpodo­bné, že vzroste poptávka po nájemním bydlení,“soudí Dana Bartoňová, obchodní ředitelka YIT Stavo.

Pro určitou skupinu lidí reality zůstanou i nadále zajímavou investicí, jistější než do akcií. Aktivní budou dle Daňhelové zejména investoři a společnost­i zabývající se rychlým výkupem nemovitost­í.

Přísná karanténní opatření trh s nemovitost­mi v Česku nezastavil­a, jen zpomalila. Realitní kanceláře i developeři své služby nabízejí pomocí internetu, vše potřebné řeší bez fyzického kontaktu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia