Lidové noviny

Důležité je nedělat ze sportu pupek světa

-

PRAHA Také sportovci se musí kvůli pandemii koronaviru potýkat dle psychologa Mariana Jelínka z nezvyklou situací. Není ale třeba ztrácet hlavu.

„Z hlediska psychické odolnosti jsou sportovci bráni jako část populace, která má tu psychickou odolnost vyšší. Ale teď tu máme něco, co tady ještě nebylo. Navíc s nejistotou, při níž nevíme, za jak dlouho tento stav skončí. A tohle určitě sportovci rádi nemají,“řekl šestapades­átiletý Jelínek.

K tomu, jak nápor na psychiku snáší doma zavřený sportovec, jindy zvyklý na tréninky a zápasy či závody, přispívá řada faktorů.

„Ty rozdíly jsou patrné i v jednotlivý­ch sportech. Jsem v kontaktu s tenisty, fotbalisty, hokejisty, jachtařkam­i. Když to vezmu třeba na sestry Plíškovy, Kristýna a Kája nemají – podobně jako další tenisti – nikdy v sezoně tak dlouhou proluku. Hokejista je třeba zvyklý být po sezoně bez ledu několik týdnů, atleti zase mají několik vrcholů během roku, těch aspektů je víc,“uvedl.

Zásadní je podle něho přístup, s jakým sportovci vše vstřebávaj­í. „Označuji to jako teorii smíření. Nic s tím neuděláme, nemá cenu o tom mluvit, jak moc složitá je tahle situace, ale je třeba zkoušet nalézt cesty, jak se s ní vypořádat,“zdůraznil.

Sportovci mohou trénovat sami, ale... „ Důležité je, jak ladit formu – na kdy a na co vlastně? I proto s Plíškovými řešíme situaci týden po týdnu,“uvedl Jelínek s tím, že pomoct vyrovnat se s případnou ztrátou motivace musí týmy kolem sportovců.

Dobře vnímá, jak může být složité připravova­t se na něco abstraktní­ho. „Příběhy těch sportovců jsou v uvozovkách úžasné, co všechno řada z nich zažívá. Myslím si však, že je moc důležité nedělat z toho sportu pupek světa, protože je zřejmé, že jsou podstatněj­ší oblasti,“přidal muž, který z pozice asistenta Vladimíra Růžičky slavil v roce 2005 titul mistrů světa.

„Když pan (předseda ČOV Jiří) Kejval mluvil v pondělí o penězích ČOV, že neví, jak to dopadne, kdyby se olympiáda zrušila... Asi se můj názor nebude řadě lidí líbit, ale můj pohled je – tak olympiáda nebude nebo bude později, no a co? Hroutit se a páchat kvůli tomu sebevraždu? Tady už přece nejde o peníze, ale o úplně jiné věci,“doplnil Jelínek.

V současnost­i ještě vzrostla role sociálních sítí. „Když si pomohu obsahem citátu Paracelsus­e: jed není o látce, ale o podávaném množství. Když si člověk umí vybrat z těch věcí, může to být pomocí. Jestli se ale stane jejich otrokem, může se to stát velikým stresorem. Člověk není v domácím vězení, má další vyžití, musí ho ale umět najít. Když si ale čte všechny ty zprávy o koronaviru, to jsou věci, které jsou veskrze negativní. Má rada je, že je třeba naopak aktivně vyhledávat to pozitivní,“dodal Jelínek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia