Lidové noviny

Vily, které nechtějí spadnout

POZITIVNÍ ZPRÁVY

- JANA MACHALICKÁ

Na pražském Špejcharu blíž k Letné již řadu let chátrají vily, o kterých se účelově píše jako o eklektické a bezcenné architektu­ře, která má být zbouraná, aby zde vzniklo obchodní centrum. To zde developer, firma Lordship, plánuje už od roku 1999, ve hře bylo již několik variant, včetně skleněného monolitu. Vily jsou dnes asi třicet let neobývané, jejich vlastník se o dezolátní stav důkladně postaral, což je likvidační metoda, která v Česku pořád dobře prochází. Počkat, až nepohodlný barák spadne sám. Majitel pozemků zde totiž nemůže vzhledem k vjezdu do Blanky stavět obytné domy, administra­tivní budova je pro něj v podstatě jediné řešení, jak na pozemku vydělat.

První projekt z roku 1999 s názvem Letenské sady narazil na odpor radnice Prahy 6, přibližně o deset let později ale vznikl další již se světovým názvem Letná Business Centre. Protestova­li památkáři i veřejnost, stanoviska Prahy 6 se opakovaně měnila, stejně tak i plány pod tlakem kritiky doznaly změn. Poslední návrh je z roku 2016 a jde o administra­tivní budovu architekta Víta Másla z CMC architects, která sice není až tak obrovitá, ale také nijak originální, představuj­e jen další banální prosklenou hmotu.

Developer opakovaně radnici Prahy 6 vyzývá k demolici vil, například v lednu 2017 tak učinil otevřeným dopisem. Radnice oponuje, že vily se nacházejí na území památkové zóny a že investor musí záměr podložit i kladným stanoviske­m památkovéh­o úřadu a ten nemá. A věc se nehýbá.

Chátrající vily, které požaduje firma Lordship zbourat, ale svou hodnotu mají. Vznikly na přelomu 19. a 20. století jako součást vilové kolonie, která se táhne od Letné až ke Stromovce. Pět zdejších vil se pak stalo součástí městské památkové zóny Dejvice, Bubeneč a Horní Holešovice, vyhlášené roku 1993. Dvě blíže k Hradčanské byly v roce 2009 zbourány kvůli výjezdu z tunelu Blanka. Demolice stále i přes protesty čeká dvě, funkcional­istickou vilu podle projektu významného architekta Kamila Roškota, který zde také s rodinou bydlel (na snímku dole), a tzv. Kočího vilu v pseudorene­sančním stylu podle architekta Josefa Vaňhy. Investor si na ně již dříve objednal odborné posudky a ani jeden z nich domy nezkoumal podrobně.

A tak tam, kde mohla stát jedinečná Kaplického knihovna, by měl vzniknout nezajímavý kancelářsk­ý a obchodní komplex, jenž navíc zvýší dopravní provoz lokality. Od představen­í posledního projektu Lordshipu už ale uplynuly čtyři roky, vily chátrají dál, nic se nestaví, situace se neřeší, vše zůstává v poloze záměru. Inu, zřejmě nepohodlné domy brzo spadnou samy nebo jinak dojdou náhlé úhony a cesta bude volná.

 ?? FOTO LEO EXPRESS ?? Moje rouška chrání tebe. Společnost­i se podařilo zajistit roušky pro všechny zaměstnanc­e a nově je nabízí i cestujícím.
FOTO LEO EXPRESS Moje rouška chrání tebe. Společnost­i se podařilo zajistit roušky pro všechny zaměstnanc­e a nově je nabízí i cestujícím.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia