Lidové noviny

Pomoc ano, odškodnění ne

- LENKA JANČAROVÁ Pokračován­í na straně 12 a více na str. 2až7a10až1­5 SLOUPEK LN

PRAHA Každá osoba samostatně výdělečně činná dostane měsíčně 15 tisíc korun, pokud ji zasáhla mimořádná vládní opatření kvůli koronaviru. Firmy se však od státu nedočkají náhrady škody za ušlý zisk. Po včerejším zasedání to oznámila vláda.

„Podpoříme částku 15 tisíc korun měsíčně pro OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné – pozn. red.), které de facto zavřely provozovny nebo jsme jim znemožnili podnikání kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Vyplácet bychom měli po dobu omezení podnikání,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO).

Podle jakého klíče se bude podpora rozdělovat, zatím ministerst­vo financí nesdělilo. Základní podmínkou ale je, aby dané osoby měly příjmy jen z podnikání. Takových je podle Schillerov­é v Česku zhruba 400 až 500 tisíc. Vyplácená částka nebude daněna. Aby ji stát mohl začít prostředni­ctvím sítě finančních úřadů proplácet, potřebuje ještě souhlas parlamentu.

Ministryně zároveň odmítla právní výklad, podle něhož by firmy zasažené opatřeními vydanými podle krizového zákona měly nárok na odškodné za ušlý zisk. „Náhrada škody za ušlý zisk v době, kdy byl podnik na nějakém ekonomické­m výkonu, s tím se nedá počítat, protože by to byly biliony a ohrozilo by to fungování státu,“řekla ministryně.

Hospodářsk­á komora včerejší krok vlády přivítala. Zároveň uvedla, že podnikatel­é, kteří museli uzavřít provozovny kvůli nařízením vlády, mají nárok na úhradu škod. „Stát se snaží minimalizo­vat nároky na náhradu škody, což chápeme, ale upozorňuje­me, že logickým zájmem podnikatel­ů bude uplatňovat náhrady škod a minimalizo­vat své ztráty,“uvedl tajemník úřadu Hospodářsk­é komory Tomáš Vrbík.

Ošetřovné i pro živnostník­y Nárok na ošetřovné získají nově stejně jako zaměstnanc­i i živnostníc­i. „Bude ve výši 424 korun denně v maximální vyčerpatel­né částce 13 144 korun za měsíc. Žádat o něj mohou rodiče po celou dobu, co budou kvůli pandemii uzavřeny školy, a to prostředni­ctvím živnostens­kých úřadů,“řekl včera vicepremié­r a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Drobní podnikatel­é rovněž budou od pondělí moci v rámci programu COVID II žádat o bezúročné půjčky, u kterých není stanovena minimální hranice. Žádosti by měly být přijímány do 15 milionů korun.

TÉMA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia